• tiyatrocular arasında kısaca "göz kap vaz yap" olarak adlandırılan,haldun tanerin kanımca her zaman yetkinliğini koruyacak harika oyunu.
  • bu akşam muhsin ertuğrul sahnesinde izleme şansı buldum. ilk kez sahnelediler. oyun sırasında küçük ışık-ses aksaklıkları olsa da güzel bir performanstı. izlemenizi tavsiye ederim.

    oyun sonunda bir sevgili tartışmasına tanık oldum, k: kız e: erkek
    k: bence çok güzeldi gözünüzü açın her şeye kanmayın falan dediler.
    e: (inanılmaz agresif bir tonda) neye gözümüzü açacakmışız neye? neye karşı açacakmışız gözümüzü? neye söylesene!!!?!?!?!

    oha lan, noluyoruz dedim.
  • konu farkli olsa da, türkiye'de ayni isimli baska bir oyunu milyonlarca kadin, hemen hemen her gece oynamaktadir.
  • müthiş bir haldun taner oyunudur. (entry içinde spoiler filan olabilir, okumayın isterseniz) iki uca iki karakter yerleştirir, ikisini de bi boka ulaştırmaz. birini diğerine üstün kılmaz. sizi gidi modern dünya çombalakları, biliyorum vicdani size daha iyi gibi görünüyor ama bilin ki değil, der gibidir. aha onda da ne gariplikler peydahlanır nihayetinde.

    ankara devlet tiyatrolarında bu sezon oynanmakta. başrollerde emre erçil ile irfan kılınç oynuyor ve ikisi de gerçekten muhteşem. sadece keşke imkan olsaydı da emre erçil'e sorabilseydim neden vicdani'nin paranoyaklaştığı o son sahnelere fiziksel özellikler eklemek istemiş? evet vicdani git gide delirir ama niçin bir delinin ayağı, bacağı da yamulur? neden orası burası birbirinden bağımsız sallanmaya başlar? anlıyorum, çok etkileyici de duruyor ama ne bileyim bi garip hissettirdi bana. neyse teatral deyip geçeyim (drama queen diyeyim?) linç edilirim diye korkuyorum.

    yalnız şöyle çok hoş bir durum var dilim döndüğünce anlatayım bakayım. oyunda efruz baştan sona kötü karakter zaten, tamam. ama bence haldun taner'i övülecek adam yapan vicdani üzerinden anlattığı şey. vicdani suya sabuna dokunmaz, devletin dediğinden çıkmaz, asla otoriteyi sorgulamaz, kural neyse uygular. o masum duruşu, mahzun halleri ile hemen onun tarafını tutuyor seyirci. oysa haldun taner oyun sonunda böyle bir karakterin ruhunda binlerce psikolojik sıkıntı buldurur. yahu en net mesajını bile "efruz olmayın efendiler" diye değil, "aman plak olmayın, vicdani olmayın" diye vermiştir. burası mühim. efruz gibi olmaya çoğumuzun ne yeteneği yeter ne mizacı elverir. oysa her yer vicdani dolu. vicdani'ler mağdur zannediliyor, oysa hastalar. her kurala hiç sormadan uymak, otoriteden bunca korkmak, babanın/kocanın/öğretmenin vurduğu yerlerden güller toplamak, kaçmak, kaçmak ve kaçınmak... hepimiz vicdani'ysek, hepimiz hastayız. de te fabula narratur
  • izlediğim matinede izleyiciler arasında seslendirme ve tiyatro sanatçısı rıdvan çelebinin de bulunduğu, konusu itibariyle ise dönemin siyasal yapı değişikliklerine değinerek, sanırım türkiyede hiçbir zaman değişmeyecek gerçeklere ayna tutan oyun. iktidar sahipleri değişse de, bu durumdan nemalananlar her dönem eksik olmamıştır ülkemizde.

    (bkz: her devrin adamı)

    bazı sahneler gereksiz, kimi espriler de basit olsa da ; yine de düşük beklentiyle gidildiğinde keyif alabileceğiniz oyun.
    oyunun kareografilerini de yapan eftal gülbudak, danslarda diğerlerinden daha başarılı ve kendini belli etmekte. benzetmediysem şayet, oyunun orkestrasında meraklısı için öyle bir hikaye oyununda hikayelere klarnetiyle eşlik eden ömer göktay da bulunmakta. oyunun başrolündeki, vicdani karakterini canlandıran uğur dilbaz, şimdiye kadar kendisini ibbşt'de genelde hep küçük rollerde görsem de bu rolün altından başarıyla kalkmış ve akıl hastanesi sahnelerinde görülmeye değer bir performans sergilemiş. cemalifer karakterini canlandıran irem erkaya pek bir sevimliydi ve 35 yaşında olduğuna inanmak istemiyorum kendisinin.

    (bkz: bodur tavuk her dem piliç)

    ayrıca daha önceden oyunun yönetmenliğini yapan savaş dinçel de unutulmamış bu oyunda.
  • literatüre, ilk kez ziya gökalp tarafından sokulmuş bir lakırdıdır..
  • ankara devlet tiyatrosu'nda sahneleniyor bu aralar. oyuncularına diyecek hiç bir lafım yok. özellikle efruz karakteri vicdani'den ciddi rol çalıyor, sahnede parlıyor. vicdani karakterini canlandıran aktörün akıl hastanesi sahnelerindeki başarısı ise cidden görülmeye değer. müthiş bir performans, gerçekten çok etkileyici bir gösteri. ancak, oyunun ikinci yarısı gereksiz uzatılmış. bir yerden sonra "ee, hadi artık bitirin" oluyor insan. tabii küçük tiyatronun cayır cayır yanan kaloriferleri ve kötü havalandırması da bunaltısını perçinliyor seyircinin.
  • ilk perdesi oldukça keyifliydi. ikinci perdeden bir on - on beş dakika çıkartılırsa tam kıvamına gelecek oyundur. oyunun müzikleri oldukça keyiflidir.

    oyun metni, bundan bin sene sonra bile güncelliğinden hiçbir şey kaybetmeyecektir sanırım. oyun esnasında savaş dinçel'in unutulmaması da takdiri hak ediyor bence.
  • merhaba millet

    merhaba dostlar

    merhaba

    hoş geldiniz

    sefa geldiniz

    bizleri memnun ettiniz

    imdi

    yüksek müsaadelerinizle

    sizlere bu akşam burada

    bir dersi ibret sunmak isteriz.

    acayip bir kıssadır bu

    örnek talebe, uysal delikanlı

    gönüllü asker, dürüst vergi mükellefi

    model vatandaş

    vicdani yurdakuler in

    bir baştan sona,

    bütün bir hayat hikâyesi

    buyurun baylar bayanlar

    asker çocuk beş lira

    başıbozuk on lira

    diye başlayan şu sıralar gaziantep şehir tiyatrosunun sahneye koyduğu ve 13 nisana kadar izlenebilecek haldun taner oyunu.

    ayrıca: http://www.gaziantepsehirtiyatrosu.com/
  • şehir tiyatrolarının yaklaşık 3 saat süren müzikali. buradan sesi çok güzel olan bordo elbiseli ablaya (adını bulamadım) ve orkestraya selam ediyorum.

    edit: islakkedicorbasinın belirttiği üzere irem arslan aydınmış kendileri.
hesabın var mı? giriş yap