• zeplin kitap tarafından basılan bir jack london hikayesi. her ne kadar bir kitap haline getirilmiş olsa da bu hikaye esasen jack london'ın 1919 senesinde yazdığı "on the makaloa mat" kitabında bulunan "the kanaka surf" isimli hikayedir. bu kitap aynı zamanda "island tales" olarak da bilinir.

    ancak bu bilgiye ulaşmak hiç kolay olmadı. jack london'ın kitaplarını incelediğim zaman da bu hikayeye dair bir şeyler bulabildim ancak hikayenin iki farklı kitapta muhtelif yıllarda tekrar tekrar basıldığını gördüm. muhtemelen bu hikaye adıyla alakasız bir kitabın içinde geçiyordu. araştırmayı derinleştirmek gerekiyordu.

    jack london 1915 senesinde hawaii'ye gitti. bu durumda muhtemelen hikaye 1915 sonrasında yazıldı diye düşünüyordum. ancak bulduğum bir kaynakta basım tarihi olarak 1906 yazınca kafam karıştı. daha sonra sıkı bir araştırma yaparak hikayenin peşinden gitmeye devam ettim. isveççe bir kaynakta hikayenin izini bulmayı başardım. nihayetinde hikayenin isveççe çevirisine ulaşıp çeviriyi tenkit ettim. daha sonra da kitabın künyesinden hikayenin geçtiği orijinal baskıyı buldum. tarihler ve isimler tutunca da kaynağın doğru olduğuna kanaat getirdim. şimdi bana "kardeşim ingilizce kaynakların canı mı çıktı, neden isveç'e kadar gittin?" diye sorabilirsiniz. bunun birinci sebebi ingilizce kaynakların içerdiği bilgi kirliliği ve bu konuda yazılmış olan ingilizce makalelerin -neredeyse tamamımın- ücretli olması. ikinci sebebi de şu sitenin tek başına harika bir kaynak barındırması. adamlar müthiş bir altyapı kurmuşlar ve sayısı ancak birkaç milyonu bulan ülkeleri için benzeri görülmemiş bir hizmet sağlıyorlar; halk için çevrimiçi bir edebiyat bankası. müthiş! gerçekten müthiş!

    konumuza dönecek olursak...

    bu hikaye her şeyden önce tezli bir hikaye. oldukça kısa olmasına rağmen içinde son üç yüz yılda düşünce dünyamıza derin izler bırakmış olan sigmund freud, friedrich nietzsche ve arthur schopenhauer gibi mütefekkirlerden izler barındırıyor. jack london hawaii'de yaşayan ve nispeten kusursuz özelliklere sahip bir karı kocayı alarak onları bir aşk üçgenine yerleştiriyor. daha sonra da bu üç kişiyi nihilizm, mistisizm ve romantizm arasında sıkı bir sınava tabi tutuyor.

    kitabın girişinde ise bir freud alıntısı yaparak hikayeye başlar jack london. daha sonra da "öyleyse kadınlar, alman pesimistlerin dediği gibi tümüyle ahlaksız yaratıklar mıydı?" diyerek kitabın sonlarında bize bir soru sorar.

    hikayenin kahramanları olan lee barton ve ida barton'u tasvir ederken şöyle der: "lee barton bir üst insan ve ida barton da onun kadın versiyonuydu." gördüğünüz üzere burada açık ve net bir şekilde bir übermensch ideali vardır. bununla birlikte, hikayenin daha ilk sayfalarında devlerden bahsederken onları konu alan ilk anlatılar hakkında "küflü ve eski kitap" yorumunda bulunur. buradan onun eski ahit'e bir taş attığı yorumunu yapabiliriz. zaten hikayenin pek çok yerinde güçlünün haklılığı ve üstünlüğünü de savunan söylemlerde bulunmakta. zaten jack london pozitivist bir kimliğe sahiptir ve nihilistik söylemlere de yer verir. bu yüzden onun kitabında bu biçimde atıflar yapması oldukça doğal.

    daha sonra da bu ikilinin onları ada halkından ayıran diğer meziyetlerini sayarak onları hikayede konumlandırır. hikaye yörüngesine oturduktan sonra da kahramanlarını ve mutlu giden evliliklerini, kusursuz hayatlarını sınamaya başlar.

    sonuç olarak; jack london bizleri kuzeyin soğuğundan çekip hawaii'nin sıcağına götürür ve daha önce yabanda cesaretini ve dayanıklılığını test ettiği erkeğin bu sefer de duygularını ve inancını sorgular. bildiğiniz üzere jack london karakterlerini sınamayı ve onları acımasız kondisyonlarla yüzleştirmeyi seven bir yazardır. bu hikayesinde de mutlu başlayan ve mutlu devam eden bir evliliğin kimyasını sorgulayarak onun itici gücünün saf cinsellik mi yoksa içimizde yeşeren sevgi mi olduğunu anlamaya çalışır.

    daha fazla jack london için:

    jack london - bir kuzey macerası
    jack london - güneşe doğru
    jack london - deniz kurdu
    jack london - şampiyon
    jack london - kadın denen mucize
hesabın var mı? giriş yap