• suçtur .

    youtube’cular ösym’ye fake hesaplar açarak sövdükçe sövüyorlar.

    ama biz öğrencilere ücretsiz eğitim veriyoruz

    eee gene verin bir engel yok ki, amaç gerçekten buysa buyrun meydan sizin !
    ayrıca eğitim öğretimi soru çözmek eksenine oturtmuşsanız, o iş soru ezberletmeye dönmüştür, gerçek anlamda eğitim değildir.

    telif hakkı konusu bizim gibi ülkeler için maalesef çok alışılmış bir konu değil.
    yıllar önce cnbc-e ‘ye sınav sorularını çözmüştük; o zaman da ösym ‘ye bunun telif ücretini ödemiştik dershane olarak.
    televizyonda ödeniyor da neden youtube’ta ödenmesin?

    ha, bunun için özel bir kanun çıkarılır, “artık ücretsizdir” diye, o zaman olur bak; al istediğin gibi kullan.
    ama o da zor; çünkü sorularda hak sahibi sadece ösym değil, soruyu yazan öğretmen de her yayından pay alıyor artık; telif hakları böyle bir şey.

    telif hakkı haktır ; ösym sonuna kadar haklıdır.
  • telif hakkı gelişmiş ülkede olur. rusya, türkiye, ukrayna gibi ülkelerde intellectual property rights denen hede işlemez. işlemesini savunmak da abesle iştigaldir.

    öss(benim zamanımda adı buydu) soruları için telif hakkı isteyene nah hareketi çekilir, internetten her türlü zaten bulunur bunlar. internet düşündüğünüz gibi pembiş bir şey değil. hiçbirinizin mahremiyeti veya bilgileri de güvende değil. olmasın da. yok öyle.
  • suçtur denmiş ama esas kamu mallarını ekonomik tekeline almak suçtur. ösym ve meb kamu kuruluşudur ve vergi sisteminden pay almaktadır. ölçme değerlendirme amacıyla sınav yapmak kar amacı güden bir kamu hizmeti olmadığından ürettiği ürünleri ekonomik tekeline alamaz. ösym ve meb'in ürettiği ürünler tam kamusal mal olarak geçmektedir. buna göre:
    bu mal ve hizmetlerin tüketimlerinde rekabet söz konusu olmayıp, bu hizmetler herkese eşit oranda sunulmak durumundadır. bu mal ve hizmetlerin tüketimlerinden birilerinin mahrum bırakılması söz konusu dahi değildir, herkesin faydalanmasına açıktır.
  • ösym soruları zarar verici şekilde kullananları engellemek isterse haklı olabilir.

    ama bir hoca soruyu alıp başkaları çözümünü anlasın diye çözüp yayınlamış. bunu niye engellemeye çalışıyor anlamadım.

    internette bir sürü öğretmenin çözümleri vardı. şimdi onca emekleri ziyan olacak.

    özel yayınevleri kitap satmak zorunda olduğu için anlaşılır izin vermemeleri ama ösym soruları tekrar satmayacağına göre kullanılmasından memnun olması gerekir diye düşünüyorum.

    edit:
    soruları çözebilmeleri için yayın kuruluşundan ödeme alıyorlarmış. soruları ücretsiz alıp çözenlerden dolayı da bu gelirleri etkileniyor. maddi kayba uğramamak için başkalarının çözmesini engellemeyi seçmişler. artık herkes kendi çözer çıkmış soruları, ya da yayın parasını ödeyen büyük kanallar çözümleri yapıp youtube'a yükler.
hesabın var mı? giriş yap