• döneminin ünlü usta/kale mimarlarından william schaw (c. 1550–1602) tarafından kaleme alınan schaw kanunları (“schaw statute 1598 & schaw statute 1599” ) adıyla bilinen yasaların operatif masonların hak ve yükümlülüklerini tanımladığı bilgisine sahibiz.

    iskoçya'da 1583 yılında william schaw, kral vı. james tarafından iskoçya kralının baş mimarı (master of works) olarak atanmış, iskoç masonlarının “genel nazırı” (general warden) olarak ilan edilmiş ve “mesleği” yeniden düzenlemeyi öngören iki nizamname yayınlamıştır.

    schaw 28 aralık 1598 yılında, tüm operatif masonların birbirlerine, localarına ve halka karşı olan yükümlülüklerini belirleyen schaw yasalarının ilkini yayımladı. önsözünde; yasa hükümlerinin o gün toplanan tüm üstad ustaların onayı ile ihdas edildiği belirtilmektedir.

    bu yasa ile tatmin edici olmayan çalışma ve çalışma sırasında yetersiz güvenlik nedeniyle cezalar öngörülmüş, tüm locaların işleriyle ve üyeleriyle ilgili kayıt tutma zorunluluğu getirilmiş ve belirli tarihlerde locaların toplanması gerekli kılınmıştır. bu hükümler bugün olduğu gibi düzenli locaların temellerini atmıştır.

    yine bu yasa ile üstatlar arası hiyerarşi belirlenerek, usta masonlara ömür boyu (özel izin vermeden) üç çırak almalarına izin verilerek, çırakların ustalarına yedi yıl bağlı kalmaları ve zanaat içine alınmadan önce bir yedi yıl daha geçmesi zorunluluğu getirilmiştir.

    tam bir yıl sonra 28 aralık 1599’da ikinci yasa yürürlüğe girmiş, bu yasada “eski yükümlüklere ve sırlara uyulacağı” hükmü ile çırakların ve üstatların özel tören ve ziyafetlerde eldiven giymeleri, çağrılara cevap verilmesi gibi günümüz spekülatif masonluğuna özgü bir takım kurallar getirilmiştir.

    schaw kanunlarıyla muntazam masonlukta bugün de kullanılan “çırak” (entered apprentice) ve “kalfa” (fellow craft) deyimleri ilk defa belirlenmiş; ayrıca, daha sonra spekülatif masonlukta kullanılacak olan hermetik öğretiyi esas alan ritüeller de iskoçya localarının çalışmalarının bir parçası haline getirilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap