3779 entry daha
  • günümz rusyasını anlamak için sovyet dönemini bilmek gerekir. 1922-1991

    1947 yılında potsdam konferansı yapılıyor ikinci dünya savaşı sonrası akıbet için. üç büyükler toplanıyor: ingiltere, abd, rusya.
    rusya'nın türkiye'ye yönelik talepleri var boğazlar ve ardahan, kars olmak üzere. bu noktada abd türkiye'nin toprak bütünlüğünü destekliyor(truman doktrini gereğince sanırsam) ve de iki ülke yakınlaşıyor. 5 yıl sonra türkiye nato'ya girer takiben.
    burada ilginç olan rusya'nın 2. dünya savaşı sonrası tüm anlaşmalara rağmen hala türkiye topraklarında gözü olmasıdır.

    13 ağustos 1961 nikita kruşçev döneminde berlin duvarı'nın inşa edilişi ile komünizmin başarısızlığının ortaya çıkması ve de insanların kaçarak kurtulmaya çalışmalarının engellenmesi. bir ülkeyi duvarla ikiye ayırmak gibi canice ve cahilce bir çözüm.

    1968 yılında çekoslovakya'yı liberalleştiği gerekçesi ile işgal eder nikita kruşçev dönemi sscb ve müttefik sovyet ülkeler, 250 bin kişilik bir ordu olarak kayıtlara geçmiştir. çekoslovakya sovyet lideri alexander dubcek sorumlu tutularak istifa ettirilir. 1991'e kadar sovyet orduları burada bulunur. bu işgali desteklemeyen arnavutluk sovyeti((bkz: enver hoxha)) varşova paktından ayrılır ve mao zedong ile yakınlaşır.

    1986 yılında ukrayna sovyetinde çernobil faciası gerçekleşmiş.

    9 kasım 1989 berlin duvarı yıkıldı ve doğu avrupa'daki sovyet rejimi çöktü.

    26 aralık 1991 sscb, 15 bağımsız cumhuriyete bölünüp yıkılır. durağan ekonomi ile dünya ivmesine göre geri kalınmaya başlaması ve garbaçov'un getirdiği çok partili sistemin de etkisiyle farklı diyarlarda milliyetçi isyanların patlak vermesiyle kaçınılmaz sona gelindi.
    ağustos ayında gerçekleşen başarısız darbe de garbaçov'un elini bağlar.

    24 şubat 2022 (bkz: rusya ukrayna savaşı.) rusya ukrayna'yı işgal etmeye başladı. kasım 2023 itibariyle büyük oranda geri püskürtüldü lakin rusya'nın bağımsızlığını tanımış olduğu donetsk ve luhansk bölgeleri üzerinden devam eden savaş.

    22 mart 2024 moskova terör saldırısı

    bkz. dünya tarih
232 entry daha
hesabın var mı? giriş yap