• "bilgisi olan detay yazarsa memnun olurum."

    ya kardeşim kızmayayım kızmayayım diyorum da isterseniz sizi hiç yormayalım biz, satışı kargoyu sosyal medyasını halledip size kazancı gönderelim. yorulmayın paşam ya bi kahve yapıp bunları okumaya 1 saatinizi mi ayıracaksınız şimdi? daha neler.

    google'a sadece "etsy" yazınca bile çıkan dünya kadar bilgiyi burada birilerinin derleyip zat-ı şahanelerinize atmasını bekliyorsanız bu işe girmeyin, beceremezsiniz. dükkan çöplüğü yaratmayın. bak "etsy'de satış" bile değil sadece "etsy" yazsa çıkacak. öyle hiç bilinmeyecek spesifik sorular da değil ha. şirket gerekiyor mu, hangi kargolar var. en güzeli de "kesinti oranları ne" ahahahahahah

    zaten sadece etsy için çalışan kargo şirketlerinin bile bu en temel konularda sayısız video ve blog postu var. ama yok. biz mesaj atacağız. gerçekten bunlara eriniyorsanız ya da akıl edemiyorsanız bu işe bulaşmayın. etsy zannettiğiniz gibi kolay para kazanılacak, ayaklarınıza müşterilerin kapanacağı, her şeyin ayağınıza geldiği mucizevi bir yer değil. normal bir dükkandan farkı yok. girmeyin bu işlere zamanınıza yazık.

    edit: bazı arkadaşlar kızmış söylediklerime. ambalajla ilgili sorunuz vardır, kargo paketiyle ilgili sorunuz vardır, iki şirket arasında kalırsınız öneri istersiniz, vergi hakkında emin olamadığınız bir şey olur sorarsınız. yani bir araştırmanız vardır ve tıkandığınız yerde sorarsınız. ve burada inanın onlarca kişi sabahlara kadar size yanıt verir.

    ama en en en temel sorulara, cevabı yüzlerce kez verilmiş sorulara bir kere bile bakmadan burada insanların size zaman ayırmasını talep ediyorsanız bakın tekrar söylüyorum, zamanınıza yazık başka bir iş bulun. devamını getiremeyeceksiniz. kızdığım şey soru sormak ya da cevap vermek değil, kızdığım şey bu tutumla iş yapamayacağınızın farkında olmamanız.

    bu tavrı bırakıp saatlerinizi vermezseniz yapamazsınız. insanların neye kızdığını ve uyarmaya çalıştığını anlamamanız da tesadüf değil bu açıdan.
  • geçtiğimiz günlerde etsy'de el yapımı tasarım takılarını satan bir üreticinin instagram videosuna denk geldim. kadının takılarının ucuz taklit versiyonlarını çin'de üretip toptan satmaya başlıyorlar. sonra birileri alıp bunu etsy'de satıyor. üstelik orijinal üreticinin, çekimlerini bizzat kendi yaptığı fotoğrafları videoları koyuyorlar. yetmiyor bir de kadının dükkanını etsy "taklit" şikayeti üzerine kapatıyor.

    çinden gelen ucuz taklitleri satanların değil, ürünleri çalınan eser sahibi kadının dükkanı kapanıyor.

    etsy'i müşteri potansiyelinize erişmek ve tanınmak için başlangıç olarak kullanın ama asla tek satış kanalınız olarak sonsuza dek sırtınızı dayamayı düşünmeyin. sosyal ağlarda kendi topluluğunuzu oluşturun ve kendi web sitenize yönlendirmeye başlayın hemen. takip ettiğim bütün başarılı satıcılar bunu yapıyor. sadık bir müşteri ve hayran kitlesi oluşturuyor ve kademeli olarak bu kişileri kendi web sitelerinden alışverişe yönlendiriyor.

    etsy dükkanınızı kapatır. instagram faaliyet durdur. tiktok patlar. ama web siteniz sizindir. web sitenizde topladığınız marketing datası sizindir. pazaryerlerinden ve sosyal mecralardan faydalanın ama asla bel bağlamayın.
  • "nasıl dükkan açarım" "ne satarım yeşillendirin pls" gibi saçma sapan sorulara cevap vermeyeceğimi baştan belirterek başlıkta en çok problem yaşanılan konulara değineceğim. yukarıdaki gibi sorunlara sahip olan arkadaşlar için internet derya deniz diyorum ve soru cevap formatında, bilgi kaynağı olmasını umarak bir şeyler yazıyorum.

    en öncelikli konu sanırım vergi konusu;
    etsy'de satış yaparsam vergi vermek zorunda mıyım? esnaf muafiyeti nedir?

    sonda diyeceğimi başta diyerek başlarsam; etsy'de satış yapıyorsanız ve ev ekonomisine katkı yapmak dışında bir amacınız yoksa yani yıllık asgari ücret karşılığını geçmeyen miktarda satış yapıyorsanız vergi vermenize gerek yok. fakat bu ha deyince vergi vermediğiniz anlamına gelmiyor. etsy'e herhangi bir belge sunmazsanız etsy sizden devletin istediği vergileri kesecektir. bu yaptığınız her satış başına etsy'nin kendi için yaptığı kesintileri haricinde "vat" "vergi" kesintisi yapacağı anlamına gelir.

    -buna nasıl engel olacaksınız?

    bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek 9/6 vergi muafiyeti belgesine başvurmak istediğinizi belirteceksiniz. eğer koşulları sağlıyorsanız, herhangi bir işyerine sahip olmadan evde patik, sanat v.s üretiyorsanız bu belgeyi alabiliyorsunuz. böylece size gelen belgede bir "vat" "vergi" kimlik numarasına sahip oluyorsunuz. bu kimlik numarasının başına !tr! ibaresini koyarak etsy sisteminize girdiğinizde etsy size son bir ayda ödediğiniz vergileri geri ödüyor ve o andan sonraki satışlarınızdan vergi kesintisini yapmıyor. fakat misal; yıllık geliriniz asgari ücret toplamını aştı ama siz hala ufak işletmesiniz yani asgari ücreti çokta geçmiyorsunuz,

    ne yapacaksınız?

    aynı şekilde vergi dairesine gidip 9/10 esnaf muafiyet belgesine başvuracaksınız. bu belgenin diğerinden farkı nedir? bunun da belirli bir sınırı olmakla beraber artık kısmen de olsa vergi mükellefi olduğunuzu ifade eden belgedir. bu belgeyi alıp ziraat bankasına giderek ticari bir hesap açtırıyorsunuz ve satışlarınızdan gelen para bu hesaba her aktarıldığında ziraat bankası bu paradan %4 kesinti yaparak devlete aktarıyor.

    etsy reklamlarıyla birlikte instagram, pinterest gibi kanallar önemli midir?

    bu konu çok çetrefilli. kolay olandan başlarsak etsy'nin kendi içerisinde reklamlar şu şekilde işler (örnek); siz günlük bir dolarlık bir yatırımla etsy içinde reklam verirsiniz
    ve etsy'de müşteri sizin ürününüzle eşleşen bir arama yaptığında ilk sayfada çıkacağınız garantilenir. eğer müşteri sizin ürününüze, etsy ads olarak etiketlenmiş ürününüze tıklarsa bu bütçenizden kesinti yapılacağı anlamına gelir. günlük bir dolarlık bir yatırım 3 kere reklam tıklama hakkınız olduğu anlamına gelir. satış olup olmaması önemli değildir (40 cente yakın bir ücret tık başına). tık başına sizin bütçenizden para kesilir. bir dolar tamamlandığında reklam otomatik durdurulur.

    -etsy'nin bir diğer reklam seçeneği offsite-ads nedir?

    offsite-ads etsy'nin kurumsal olarak verdiği reklamlardır. etsy facebook google gibi platformlar için bir reklam bütçesi ayırır (ek bilgi olarak amerika ve avrupa'da tv reklamı da verir) ve buralarda ilgili kişilere sizin ürünlerinizi gösterebilir. eğer sizin müşteriniz bu reklamı tıklayarak sizden sipariş verirse etsy ürün başına %15 ek kesinti yapar. eğer dükkanınız on bin dolar üzeri satış yapmış bir dükkansa bu kesinti %12 ye iner. ek olarak; bu kesinti hiçbir şekilde 100 doları geçemez. pahalı ürünler satıyorsanız 100 dolardan fazlası için endişelenmeniz gerekmiyor. tekrar ek olarak; son bir yılda on bin dolardan az satış yaptıysanız ya da tabii ki yeni bir dükkana sahipseniz bu seçenek tercihinize bağlıdır. istediğiniz zaman kapatabilirsiniz. eğer aksi durumdaysanız kapatamazsınız ama yukarıda da belirtildiği gibi ödediğiniz oran düşer.

    -instagram, pinterest gibi platformlarınızın aktif olması işe yarar mı?
    çok açık olarak işe yarar fakat bunlara vakit ayırıp ayıramayacağınız önemlidir. emek - fayda ön plana çıkar. ben zaten bu ilişkiden kurtulmak için etsy'i tercih ediyorum yoksa gider shopier falan kullanırdım. instagram "kasacağıma" etsy'e reklam vermek daha avantajlı geliyor.

    -etsy'de satışarı dolarla mı yoksa tl ile mi yapıyoruz?

    buna en kısa cevap; dolara endeksli tl ile satış yapıyorsunuz olur. nasıl? siz ürününüzü dolarla fiyatlandırıyorsunuz fakat fiyatınızı tl olarak giriyorsunuz elinize geçen para yine tl oluyor. dolarla satış yapabilir misiniz? evet. hızla artan kurlar dükkanınızda ürün sayısı fazlaysa sürekli fiyat güncellemesi yapmanızı gerektirir. doğrudan dolar fiyat belirleyebilirsiniz. fakat bu durumda ek olarak %1.1 "kur çevirimi" kesintisini kabul etmeniz gerekir. ben şahsi olarak bunu kabul ediyorum. dolar arttığında ürün fiyatlarının tl değerinin düşmesinden ve sürekli fiyat güncellemekten bıktım. (dolara geçseniz de elinize tl geçecek, etsy satış anındaki kurdan paranızı tl'ye çevirecek!)

    - kargo?

    burada size türkiyede'ki kargo seçeneklerini, fiyat değerlendirmelerini sunacağım en son olarak denk gelebileceğiniz ptt kargo tartışmasını detaylandıracağım. sonuç olarak siz karar vereceksiniz.

    öncelikli olarak kendi kullandığım firmayı yazacağım ve bunun üzerinden işleyişi detaylandırarak çeşitli firmaların linklerini bırakacağım. (hayır indirim ya da teşvik almıyorum ama olsa da hayır demem.)

    (iyziship

    bütün firmalarda benzer sistem işler; ürünün gideceği adresi, paket boyutlarını, mal değerini içerik bilgisini sisteme girersiniz ve sistem size çeşitli firmaları sunar, fiyat tekliflerini sıralar. en başı tnt ve fedex çeker fiyat-hız performansı en iyi firmalar da bunlardır. siz bu firmalardan istediğinizi seçersiniz ödemeyi yaparsınız. ödemeyi yaptıktan sonra paketinizin tanınması için size bir kod verilir. bu kodu paketin üzerine yazarsınız ve anlaşmalı kargolar ile ücretsiz olarak paketinizin firmaya ulaşmasını sağlarsınız.

    paketiniz firmaya ulaştıktan sonra otomatik kantar, x-ray ve boyut ölçüm cihazına girer. burada sizin verdiğiniz bilgiler ile uyuşmazlık olursa (içerik, ölçü, ağırlık gibi) size bilgi verilir ve ek ödeme yapılması gerekirse ek ödeme yapmanız beklenir ya da kargosu sakıncalı ürün varsa aksiyon almanız beklenir. iyziship'te var, diğer firmalarda var mı bilmiyorum ama verdiğiniz ölçülerden daha ufak ölçülerde çıkarsa paketiniz para iadesi yapılır.

    eğer paket ölçüleriniz küçükse 1 hafta kadar süren kargo seçenekleri bulunur ve daha ucuza gider. genelde 1-2 desi aralığında paketleriniz amerika'ya fedex-tnt ile 400 lira (ağustos 2022) civarına ulaşır. 1 desi altı paketleriniz 120-130 liraya kadar düşebilir fakat gidiş süresi 1 haftaya kadar uzar bu hizmet genelde amerika için usps ile sağlanır. fedex ve tnt aksilik olmadığı sürece çıkışı yapıldıktan sonra 3-4 iş günü içerisinde amerika'ya adrese teslimatı gerçekleştirir.

    -desi nedir?
    desi sizin paketinizin hacimsel ağırlığıdır. 20x25x10 ölçülerindeki bir paketin desisi 1kg olur. yani siz bu paketin içerisine 100 gram da koysanız 1kg fiyatı biçilir. eğer bu paketin içerisine 2kg bir ürün koyarsanız bu sefer 2kg üzerinden fiyat biçilir.

    -ptt nedir?
    ptt'nin iki kargo seçeneği vardır. birisi turpex denen hızlı ama pahalı diğeri "küçük paket posta" olarak adlandırılan mektup gönderisinin paket biçimidir. aliexpress'ten yüzyılda gelen kargolarınız da benzer mantıkla çalışır.

    küçük paket posta toplamda iki kiloyu ve boyutlarının toplamı 90cm geçmeyen paketlerinizi gönderebileceğiniz bir seçenektir. fiyatı oldukça ucuzdur, yavaştır ve takip edilmesi sorunlu bir hizmettir. ptt size bir takip kodu verse de tüm aşamaları kontrol edemezsiniz. ülkeden çıktıktan sonra 1 ay güncelleme almayan paketlerim olmuştu. bu paketler ülkeden çıkıp ilgili ülkeye vardığında oranın posta hizmetinin sorumluluğuna girer. ptt devreden çıkar. ek olarak bu bilgiyi başka yerde bulamazsınız; avustralya, kanada, almanya, israil ülkelerine paket geldikten sonra kesinlikle takip kodunu güncellemez. paketiniz ulaştı mı ulaşmadı mı ancak müşteriden öğrenebilirsiniz.

    turpex?
    turpex ptt'nin hızlı alternatifidir. dhl firmasıyla çalışırlar. 3-4 gün içerisinde teslim yapılır fakat eskiden avantajlı olsa da artık değildir. hızlı artan enflasyon nedeniyle fiyatlandırması sdr ile belirlenir. bu nedenle diğer firmalarla kafa kafaya gider fiyatları. fiyat avantajı yoktur. sorun yaşamanız halinde iletişim zaten hak getire. tek avantajı ücretsiz kargo kutularıdır.

    -doğrudan firmadan hizmet almak;
    yani doğrudan bir ups, aras, fedex kargo şubesine giderek yurtdışı gönderi yapmak. boşa vakit kaybıdır. diğer firmalardaki 350 liralık kargoya beş bin lira fatura çıkarırlar.

    navlungo
    shipentegra

    gümrük nedir?
    gümrük sizin ürününüze girdiğiniz bilgilerle içeriğinin uyuşup uyuşmadığını, müşteri tarafından vergisinin ödenip ödenmediği gibi noktaları inceler. amerika için bin dolara kadar endişelenmeniz gerekmez. etsy zaten vergilendirmeleri yapar ve herhangi bir bilgilendirme yapmanız gerekmez. ürüne fatura koymanız da hiçbir ülke için zaruri değildir. ürünün seri üretim veya benzeri olmadığını varsayıyorum. avrupa haricinde diğer ülkelerde vergilendirme memurların inisiyatifine bağlıdır. bunlara bağlı olarak avrupa için ioss ingiltere için "vat" bilgilendirme numaraları vardır.

    ioss ve vat nedir?

    ioss avrupa ülkelerinin uyguladığı, benim tanımımla; ödenmiş vergi bilgilendirme sistemidir. etsy 200 euro kadar fiyata avrupa'ya satılan ürünlerden otomatik olarak vergi kesintisini müşteriye yapar ve sizi bu konuda bilgilendirir. etsy bu satış sonucunda sizin panelinizde sizi uyarır ve der ki; bu ürünün vergisi ödenmiştir müşteri gümrükte tekrar vergi ödemesin diye sana bir kod veriyorum, bu kodu kargo firmanla paylaş. firmalar size bu kodu girebileceğiniz bir alan sunar ve oraya girersiniz böylece ilgili ülkeye giren paketiniz gümrük ücretlerinden muaf tutulur. eğer etsy size böyle bir bilgilendirme yapmadıysa ürünün fiyatı vergilendirme diliminde değildir. gümrük memurunun inisiyatifine kalır.

    lucid nedir?
    almanya'nın çöp vergisidir. almanya'ya belirli firmalar üzerinden çöp verginizi ödersiniz ve gönderdiğiniz ürününüzün paketinin geri dönüşüm ücretini ödendiğini ve ülkeye girişinin uygun olduğunu kanıtlarsınız. yapmazsanız ürününüz ülkeye girmez ya da etsy aracılığıyla iki yüz bin euro'ya kadar ceza alabilirsiniz. önce lucid kayıt bu siteye girerek resmi olarak bu sisteme kişisel ya da firma olarak kaydolursunuz ve size verilen lucid numarasıyla herhangi bir geri dönüşüm firmasından yıllık gönderdiğiniz çöp ne kadarsa ona uygun bir para ödersiniz ve gönderdiğiniz paketlerinize bu firmanın stickerını yapıştırıp kargolarsınız. en uygun fiyatı 2-3 kg çöpe kadar 7-8 euro gibi bir fiyatla bu firma vermektedir.

    şimdilik bu kadar, vakit buldukça editleyeceğim. bol satışlar.
  • uzun yıllardır etsy kullanıyorum, bu konuda danışmanlık verdim. toplam olarak aşağı yukarı 12k parça satış, 70k dolar kadar ciroya vesile olmuşumdur. dolayısıyla az çok bildiklerimi paylaşayım.

    etsy'de zaten var olan, satılmakta olan bir ürünü siz de satmak istiyorsanız mutlaka üzerine +1 koymalısınız. ben özgün ürünler geliştirmenizi tavsiye ederim.

    etsy müşterilerinin çoğunlukla kullandığı; kredi kartı, apple pay, giro pay vs. gibi ödeme sistemleri etsy payments başlığında birleştirilmiş. türkiye, etsy payments eligible bir ülke değil. hobi olarak satacak ve ciddi bir gelir beklemeyecekseniz eğer shopier , iyzico gibi sistemler ile ödeme alabilirsiniz. biraz daha fazla satmak için ucuz bir batum seyahati + 20 - 30 dolar masraf ile kişisel paypal hesap sahibi olabilirsiniz. burada bir katakulli yok, herşeyiyle yasal. etsy payments sahibi olmadan satacaksanız eğer ya ürününüz unique ve alternatifi olmayan güzel bir ürün olacak, ya da ciddi bir gelir beklemeyeceksiniz. aksi halde:

    etsy payments almak için etsy eligible ülkelerden birinde şirket sahibi olmanız gerekiyor. üç seçenek önereceğim.

    ingiltere'de şirket kurmak : seçenekler arasında en masraflı yoldur, online olarak yapılabilir. toplam masrafınız 1000 euro'yu geçebilir. ancak ilerde ingiltereye gidip yerleşmek gibi bir planınız varsa buradan yürüyün.

    stripe atlas ile şirket kurmak : ilk masrafı 500 dolar, açılış süreci 3 haftadır. ein numaranız gelince amazon hesabı açabilirsiniz. etsy için bir de itin numaranız olmalıdır ( individual taxpayer identification number ) bunun masrafı da +100 dolar, bekleme süresi +7 haftadır. ankaradaki bir kaç danışmanlık firması itin no ile ilgili güzel hizmetler veriyor.

    estonya'da şirket kurmak : işte biz bunları hep yazılarımızda anlattık. seçenekler arasında en ekonomik ve hızlı yoldur. toplam masraf 530 euro, bekleme süresi 3 haftadır. şirket hazır olduğunda banka hesabı (holvi artık e-residency firmalara destek vermiyor) paysera, n26 gibi online başvuru kabul eden bankalardan alınabilir. kurumsal bir iban'ınız olur, kartınız adresinize gelir. sonra ver elini etsy.

    mağaza açmadan önce etsy'de bir buyer hesabınız olsun. hatta bu buyer hesap ile biraz gezinin, beğendiğiniz ürünleri fav'layın. bir gezinti geçmişiniz oluşsun. inanması zor olabilir ancak bu bile mağaza seo'nuzu etkiliyor. etsy, bir takım kurallara göre hareket eden robotik tüccarlar, al-sat'çılar vs. değil, gerçek kişiler ile çalıştığını bilmek istiyor. seo algoritması da buna göre bazı mağazaları alenen kayırıyor. başka bir önemli konu, mağazayı açarken satış istatistiğinin müşteriye gösterilmesi ayarını kapalı hale getirin. ayarlar panelinde "want shoppers to be able to see these?" "no, hide them." seçili olmalı. mağaza açıldıktan sonra mağaza konumunuzu da asla müşteriye göstermeyin. müşteriler bu konuda gereksiz bir önyargı gösteriyor "bu mağaza benim ülkeme ürün göndermiyordur" diyerek vazgeçiyor. konumunun neresi olduğunu belirtmeyen mağazalar, diğerlerine göre çok daha fazla satış yapıyor.

    ürün girişi yaparken ne başlık, ne de açıklama, ilk önce tag'lerden başlayın çünkü diğer herşey bu tag'lere göre şekillenecek. 13 etiket hakkınız var. ben kendi formülümü paylaşayım. örnek olarak da kanvas tablo diyelim.

    3-4 etiket o ürünün spesifik taraflarını anlatmalı. mesela tablomuzda güzel bir manzara görüyoruz. bu ürünün spesifik etiketleri manhattan, skyline, skyscraper, sunset vs. olabilir.

    7-8 etiket ürünün yer aldığı kategoriyi ve genel arama terimlerini vermeli. canvas, canvas wall art, canvas poster, wall decor, wall hangings vs. vs.

    1-2 tanesi de müşterinin o ürünle ilgili hayal kurmasını sağlayacak kelimeler olmalı. bu yalnız etsy için değil e-ticaretin bütünü için önemli. mesela gift for her, best birthday gift, cool wall decor vs.

    13 etiket hakkını sonuna kadar kullanalım. sonra bu kelimeleri harmanlayarak bir başlık oluşturuyoruz. aynı şekilde açıklamayı yazarken de bu kelimeleri en az birer kez kullanmaya gayret edelim. kelimeler hem başlıkta, hem açıklamada, hem de tag'lerde olduğunda ilan güçleniyor. her bir ilan başına ürün resmi hakkını sonuna kadar kullanalım. ürün kişiselleştirilebilir bir ürün olmasa dahi küçük dokunuşlar yapılabilir hale getirelim çünkü custom etsy'de her zaman avantajlı. dolayısıyla ilan girerken custom edilebilir şekilde işaretleyeceğiz.

    eğer ürün gamınız küçük varyasyonlar ile değişiyorsa aynı ürünü kopyalayarak sadece spesifik taraflarını değiştirebilir, zamandan kazanabilirsiniz. seo aracı olarak aynı anda marmalead ve erank tavsiye ediyorum. kelimeleri bu araçlar ile keşfedebilirsiniz.

    ürün fiyatınızı konumlarken, 15 - 20 dolardan daha yüksekte bir ürün satıyorsanız içine mutlaka hediye payı ekleyin. mesela 27 dolarlık bir ürüne, size 2 dolara mal olacak bir hediye bulup ekleyin ve fiyatını 29 dolara konumlayın. müşteri paketini açtığı zaman hiç beklemediği bir hediye görsün. bu küçük dokunuş yorum sayısını çok hızlı arttıracak, buna paralel olarak satışlarınız da çok hızlı yükselecektir.

    mağazanızda çoklu dil çevirisi mutlaka açık olsun. ürünler fav'landıkça ve ziyaret aldıkça arama sonuçlarında yükseliyor. dolayısıyla her cuma akşamı reklamı aktif edin. günlük 10 - 15 dolarla sınırlayın. pazartesi sabahı kapatın. bu hem satışları arttıracak (insanlar çoğunlukla haftasonu alışveriş yapıyor) hem de olağan günlerde arama sonuçlarında görünmeyecek kadar arkalarda olan ürünlerinizi, (fav aldığı için) önlere taşıyacak.

    eğer ürününüzü hazırlayıp kargoya vermeniz bir günü geçiyorsa aracı kargo firmalarını seçebilirsiniz (pikargo, gamma international vs.) ancak kısa sürede paketinizi hazırlayabiliyorsanız ptt turpex kullanın (cp değil turpex) turpex esasında dhl 'dir. paketiniz önce upim'e ulaşır, oradan dhl teslim alıp uçağa götürür. hızlıdır, ucuzdur. ptt memuru size turpex kodu verecektir. uluslararası bir geçerliliği yoktur. "waybill no almak istiyorum" diyin. zaten çıktı aldığı kağıtlardan birini size verecektir. işte o numara uluslarası dhl takip numarasıdır. ayrıca, memur adresinizi sisteme girerken %70 ihtimalle hatalı yazar. size verdiği evraktan adresi mutlaka kontrol edin. yanlış bir yer varsa düzelttirin.

    sanırım şimdilik yeterli.
  • ufkunu, ülkenin sınırları dışarısına genişletmiş ve cumhuriyetimizin nimetlerinin hakkını veren tüm etsy girişimcilerine 29 ekim vesilesiyle selam olsun :)

    daha önce yazmış olduğum bir yazıyı paylaştığım entry ilgi çekince detaylı bir yazı yazmak istedim.

    #129301403

    bu yazının amacı nedir?

    etsy üzerinden satış yapan insanların, işlerini etsy dışına da taşıyarak işlerini büyütmelerini sağlamak. aynı zamanda ihracat yapan herkesin müşteri bulmak için farklı yöntemler kullanabileceğini göstermek. teknolojiyi kullanan akışını hızlandırır.

    etsy ile satış yapan herkes resmî olarak mikro ihracat yapıyor zaten; bireylere mikro ihracat yaparak ürün satan herkes işletmelere de ürün satabilir.

    işte bu yazıda tam olarak bunu hedefleyeceğiz.

    hangi yardımcı araçları kullanacağız:

    . potansiyel müşteri bulma aracı outscraper google maps data scraper
    . yurt dışı telefon görüşmeleri için skype
    . maillerimizin açılıp açılmadığını kontrol etmek için mailtracker chrome extension
    . ingilizce yazım dilini kontrol etmek için grammarly

    hadi öncelikle biraz istatistikler ile başlayalım ki karşımızda kimler var görelim.

    son 9 yıldaki etsy kullanıcılarının grafiğini buradan görebilirsiniz. 2020 yılında sıçrama yaparak kullanıcıları ikiye katlamış ve 47 milyondan 90 milyona kullanıcıya ulaşmış.

    https://www.statista.com/…09375/etsy-active-buyers/

    etsy'de işler iyi gidiyor belli ki :)

    etsy'deki satışların yüzde 64-65 abd tarafına yapılıyor. bu inanılmaz bir rakam. tabii bizim için ise gayet iyi. çünkü abd tarafındaki işletmeleri bulmak ve onlarla iletişime geçmek çok kolay.

    https://etsygeeks.org/…-number-of-visitors-in-2020/

    satan kişiler de satın alan kişiler de genellikle kadınlarmış.

    yani etsy mağazasını geliştirmek isteyen herkes büyük oranda kadınların gözünden bakmalı ve onların dilinden yazmalı.

    https://saasscout.com/statistics/etsy-stats/

    şimdi gelelim etsy'de satışta olan ürünlerimizi ve benzerlerini etsy dışında nasıl satabiliriz.

    az önceki istatistiklerden gördüğümüz kadarıyla abd pazarı dünyanın en çok alışveriş yapılan pazarı.

    gelin şimdi bu güzel ve zengin abd pazarına nasıl mal satabiliriz? nasıl iletişime geçebiliriz bakalım?

    etsy'de satılan ürünler genellikle hediyelik eşyalar, takılar, ev dekorasyon ürünleri ve aksesuarlardır.

    statista'da böyle de bir istatistik var yine bakabilirsiniz:

    https://www.statista.com/…es-handmade-etsy-sellers/

    diyelim ki hediyelik eşya satan dükkânlarda satılabilecek bir ürününüz var. toplu olarak kargo ile de göndermesi de kolay. daha ne olsun değil mi? tam aradığımız şey :)

    öncelikle abd tarafındaki hediyelik eşya satan dükkânları tek tek arayabilirsiniz ve oradan iletişim bilgilerini alarak harekete geçebilirsiniz.

    tek tek yüzlerce firmayı bulmak, web sayfalarını ziyaret etmek ve sosyal medya hesapları var mı diye taramak zulüm olacağı için buna bizim sunmuş olduğumuz bir ürün ile çözüm getiriyoruz.

    outscraper google maps data scraper

    outscraper google maps data scraper

    outscraper sayesinde, abd tarafındaki tüm işletmeleri bir çırpıda tarayıp hepsinin neyi var neyi yok tüm detaylarını çıkarabiliyorsunuz. bunu da excel dosyası olarak size sunuyor.

    - dükkânları bulmak -

    hadi bir örnek üzerinden gidelim.

    outscraper google maps data scraper

    adresine girelim. ücretsiz olarak kayıt olalaım. ve scraping task oluşturmak için dashboard'da parametreleri belirleyelim.

    ilk olarak kategori ve lokasyon seçiyoruz. gift shop, new york diye arama yapıyoruz.

    sizin ürünleriniz bambaşka kategoride olabilir. hepsi için arama yapabilirsiniz. filtre seçimi size kalmış.

    baby shop, wedding planner, home decor ne isterseniz. tamamen sizin ürününüze ve stratejinize bağlı.

    bir de new york çok göz önünde ama abd'nin çok fazla eyaleti ve şehri var. göz önünde olmayanları hedeflemek aradan sıyrılmak demektir ;)

    görsel

    eğer varsa bu işletmelerin email adreslerini ve bağlantı kurulabilecek kişilerin bilgilerini de toplaması için ek bir servisi, veri kazıma görevine ekliyoruz.

    görsel

    artık hazırız. görevi başlat dediğimiz zaman gift shopların verilerini toplamak üzere task başlıyor. bu arada diğer parametreler menüsünden sonuç dosyası uzantısı olarak csv yerine xlsx seçerseniz daha kolay bir düzenle çıkar önünüze. görevi başlatalım. task bitince sonuç dosyasını indireceğiz.

    veee sonuçlar hazır.

    indirdiğim excel dosyasından birçok farklı dükkan çıktı. ben arasından bu şanslı kişiyi seçiyorum :)

    boyar gifts

    bakıyoruz telefon adresi var, açık adres var, web sayfası da var. istediğimiz her şey var neredeyse.

    web sayfasına da bir bakalım.

    https://boyargifts.com/

    bakıyoruz sayfada instagram hesapları da var. güzel. ulaşması kolay.

    https://www.instagram.com/boyargifts

    gördüğümüz kadarıyla aktif olarak da kullanıyorlar. bu işimize gelir.

    şimdi adamlara ulaşma ve ürünleri teklif etme zamanı; ben sırayla şu adımları öneririm.

    1) varsa öncelikli olarak instagram ve facebook üzerinden ulaşmak.

    2) sosyal medya hesapları yoksa; önce email arkasından emaile cevap gelmemesine göre telefon ederek telefon ederek ulaşmak.

    -sosyal medya hesaplarından ulaşmak-

    ınstagram hesabı ile potansiyel müşterilere yaklaşmak için önce kendi şahsi hesabınızı kullanmanızı tavsiye ederim.

    hatta bunun için özel abd tarafında yaşadığınızı gösteren şeyler içeren bir hesap dahi açabilirsiniz.

    başka bir işletme hesabından mesaj atıldığı zaman kimi insanlarda ön yargı oluşabilir. önce potansiyel müşterimizi ısıtalım sonra ürünümüzü sunarız değil mi :)

    kendi şahsi instagram hesabınızdan sayfayı takip edin ve mesaj atın. giriş cümlesi artık yaratıcılığınıza kalmış.

    daha sonra sizin de etsy satış yaptığınızı, ürünlerinizi gösteren bir instagram sayfanız olduğunu ve bu ürünlerin onun lokal mağazası için çok uygun olduğunu söyleyin.

    hali hazırda yurt dışına tnt, ups ve dhl ile ürünler gönderdiğinizi ve kendisiyle de bu şekilde çalışmak istediğinizi iletin.

    bu girişten sonra işin durumuna göre sohbet devam edecektir. işi ciddi göstermek için ne yapabilirsiniz birazdan bahsedeceğim.

    devam edelim...

    -email ve telefon ile ulaşmak-

    diyelim ki bir mağaza var. fotoğraflarına da baktınız size baya uyuyor ürünleri. bu arkadaşa birçok şey satabilirsiniz ama ne bir sosyal medya hesabı yok. ne yapacaksınız?

    böyle küçük yerlerin genelde @gmail.com gibi mail adresleri oluyor. öncelikle oraya bir tanıtım maili yazmanızı tavsiye ederim.

    önemli uyarı: sakın günde çok fazla mail göndermeyin. özellikle aynı metni içeren mailler birden çok gönderildiği zaman spama kolaylıkla düşer.

    maili yazarken işletmeyi google maps'te bulduğunuzu ve ona uygun ürünlerinizin olduğunu belirten oraya özel bir metin yazın.

    * * * pro tip: (bkz: grammarly) ücretsiz versiyonu ile ingilizce yazım hatalarını yüzde 99 engeller ve düzgün bir metin ile müşterinize ulaşmanızı sağlar. bu sebeple kullanın; kullandırın efenim. ben de kullanıyorum.

    maili gönderdiniz bekliyorsunuz cevap yok. nasıl olacak? ilk soru acaba mail açıldı mı?

    * * * pro tip: bunun için size gmail ile çok iyi çalışan bir araç önecereceğim. milyonlarca kullanıcısı olan mailtracker. adam maili açmış mı açmamış mı ek dosyayı indirmiş mi hepsini görebilirsiniz.

    mailtracker chrome extension

    baktınız adam maili açtı ama cevap vermiyor. iki gün sonra bir hatırlatma maili atın. yine cevap gelmezse arayın.

    maili hiç açmazsa iki gün sonra arayın.

    gelelim arama meselesine abd'yi aramak malum çok da uygun bir şey değil hâlâ. nasıl yapacağız?

    çözüm yılların yadigârı (bkz: skype)

    skype ile abd'yi çok uyguna arayabiliyorsunuz.

    https://www.skype.com/…national-calls/united states

    ya 5 usd verip ufak ufak hesaptan düşüyorsunuz ya da 8.39 usd verip aylık sınırsızca kullanıyorsunuz. tercih sizin:

    * * * pro tip: skype ile kredi aldıktan sonra arama yaptığınız zaman farklı farklı numaralar çıkacaktır veya bilinmeyen numara çıkacaktır. bu sizin ciddiyetiniz için iyi olmaz ve size müşteriniz geri dönüş yapamaz.
    iki yol var.

    birincisi kendi türk numaranızı skype numarası olarak kaydedeceksiniz ve aradığınızda sizin +90lı numaranız karşıda gözükecek.

    nasıl yapılır : https://support.skype.com/…text-messages-from-skype

    diğer ve daha güzeli skype üzerinden amerika numarası almak ve onu kullanmak

    nereden alınır : https://secure.skype.com/en/skype-number/select/us

    bunu aldığınız size dönüş ihtimalini kat kat artırırsınız. diyelim ki müşteri ile her şeyi konuştunuz ettiniz pazarlık falan yaptınız bana numaranızı verin sizi yarın arayım dedi ne yapacaksınız? elin amerikalı adamı türkiye'yi arar mı sizce? siz olsanız türkiye'den arar mısınız yurtdışını?

    o yüzden abd numarası almak iş ihtimalinizi her şekilde artırır.

    - teklif vermek -

    ciddi görünmek ve iş yapmak istiyorsunuz. müşteri de bir ürününüzü beğendi. sadece böyle instagram üzerinden ya da email üzerinden mail atarak fiyat vermek hoş olur mu? yani her zaman her müşteriye göre değil.

    eğer karşı tarafın tarzı öyleyse devam edin ama sizden bir teklif bekliyorsa proforma invoice gönderin.

    proforma invoice bir fiyat verme faturasıdır kabaca.

    internette örnekleri bolca vardır. bulun düzenleyin kullanın :)

    proforma invoice örnekleri

    - ödemeyi almak -

    ödemeyi etsy üzerinden alabilirsiniz veya normal şekilde banka hesabı ile de alabilirsiniz.

    bu konuda yine etsy üzerinden toplu satış için özel ilan, kupon vs tanımlayabilirsiniz. bu sistemler etsy üstünde sürekli değiştiği için detaya girmiyorum ama siz etsy girişimcileri zaten fazlasıyla hakimsiniz bu tarafa dostlarım :)

    ödemeyi banka hesabına transfer ile alabilirsiniz klasik yöntem olarak. bunun için kendi banka hesabınızı tabii ki kullanabilirsiniz.

    muhasebeciniz ile konuşarak (bkz: payoneer) ve (bkz: transferwise) ile ödeme alırsanız ne olur onu da bir sorun derim.

    * * * pro tip : bu tarz işletmelerde, işletme sahipleri banka transferi falan kullanmak pek istemeyebiliyorlar. bunun için size iyzico'nun iyzilink sistemini tavsiye edebilirim.

    iyzilink'te ürünleri ve adetleri, ödeme miktarını ayarlıyorsunuz tek kullanımlık linki karşıya gönderiyorsunuz ve rahatlıkla size kredi kartı ile ödeme yapıyorlar. daha önce kullandığım için biliyorum seviyorlar bu yöntemi :)

    https://www.iyzico.com/isim-icin/link-ile-odeme-al

    - sonuç -

    ödemeyi aldıktan sonra geriye artık ürünleri hazırlama, gümrükleme ve kargo süreci giriyor malumunuz. bu konulara hiç girmiyorum çünkü etsy'de satış yapan herkes artık bu işin piri olmuş durumda :)

    eğer bu konuyu da merak ediyorsanız şurada bir rehber var bakabilirsiniz.

    https://gumruk.dhl.com.tr/mikro-ihracat-islemleri
    https://navlungo.com/howitworks

    bu mikro ihracat örneğini etsy üzerinden işledim ama siz etsy'de satış yapmasanız da benzer işlemler ile ürettiğiniz veya satışını yaptığınız herhangi bir ürünü ihraç edebilirsiniz.

    yine ilk fırsatta farklı yaklaşımları da anlatacağım yazılar gelecek inşallah diyorum :)

    herkesin cumhuriyet bayramını kutluyor ve herkese bol satışlar diliyorum :)

    ** ekşi ahalisi için bir ekleme yapayım. outscraper google maps scraper'ın appsumo'da şuan ömür boyu kullanım lisansı satılmaktadır. bir kez satın alıp her ay binlerce potansiyel müşteriyi bulabilirsiniz. fiyat/fayda oranı çok yüksek bir teklif:

    outscraper ömür boyu kullanım lisansı - appsumo
  • etsy, 12 mayıs itibariyle türkiye kayıtlı dükkanların bazılarına etsy payments özelliğini açtı. pilot uygulamadan sonra tüm dükkanlara sunulacak; ama henüz kesin bir tarih yok.

    tabii ben yamyam gibi atlayıp aynı gün kaydımı yaptırdım.

    işte bir haftalık tecrübelerim:

    tam okumasını yapmadan bir heyecanla kayıt oldum. işte okuyacaksın arkadaş önce :)

    banka hesabımı türkiye'den gösterdim normal olarak ve iban'ımı kaydettim. kimlik, ehliyet ya da pasaport fotoğrafı istiyorlar; adının, doğum tarihinin ve son kullanma tarihinin [ bizim değil kimliğin :) ] açıkça belli olduğu. ehliyetim yok. pasaportum hiç yok, kimliğim de 20 yıllık!

    çektim yadigarın fotoğrafını yükledim, not olarak da "benim kimlik biraz eskidir, son kullanma tarihi yoktur, idare edin..." yazdım.

    dükkana uzun süredir paypal bağlıydı. amerika üzerinden komisyonla sizin adınıza paypal hesabı yöneten bir şirketle çalışıyordum. işte okuyacaksın arkadaş önce:

    meğer paypal'ın haram olduğu ülkeler etsy payments'a kayıt olunca dükkanlarına bağlı olan paypal hesapları otomatik olarak kullanım dışı kalıyormuş! bende de aynen öyle oldu! paypal'sız kaldım.

    iki gün satış olmadı. tribe girdim. işler aktif çünkü ayıptır söylemesi. birkaç kişi de paypal sorunca aha dedim yanlış atı vurduk!

    3. gün satışlar geri döndü. içerde etsy'nin aylık alacağı vardı, onlara saydılar ki bu hoşuma gitti. yani sonunda elinize geçen para tamamen etsy'e ödemeleriniz yapılmış olduktan sonraki meblağ oluyor böylece. paypal'dan gelen paranın yüklü bir kısmını bir anda vermek koyuyordu açıkçası!

    alacak sıfırlandıktan sonra olan satışlarda etsy bana mail atmaya başladı, satışlar olduğunu ama ödemelerin gerçekleşmediğini, askıda olduğunu söyledi. bu bazen paypal'da da olan "pending" dedikleri şey; lakin ki öyle değilmiş.

    sonra etsy'den babaçka bir mail geldi. özetle: "böyle kimlik olmaz olsun, senin etsy payments hesabını onaylamıyoruz, bize son kullanma tarihi olan bir kimlik gönder yoksa skeriz dükkanını..."

    dedim "yok. elimdeki tek kimlik o. vallahi de yasaldır billahi de yasaldır, dükkanıma dokunmayın, yoksa ben, ömründe bir karıncayı bile incitmemiş yaşar usta, gözümü kırpmam vururum sizi ... sonra arkama dönüp bakmak bile..."

    "vuramazsın!" dediler.

    "tamam peki o zaman bir arkadaşımın hesabını ve son kullanma tarihi olan kimliğini ekleyebilir miyim?" dedim...

    "hmmm bak onu bi soralım, bizden cevap bekle" dediler...

    sonra olumlu dönüş yaptılar ve bugün itibariyle bekleyen bütün satışlar beklemeden kuruldu!

    buraya kadar olan özet şu ki:

    1- etsy payments'a geçince paypal ortadan kalkıyor.
    2- kimliğiniz yeni kasa olacak.

    paypal yok diye satışlarda bir azalma olmadı. gayet aynı hızında yürüyor, bir tereddüdünüz olmasın. fakat:

    etsy, normal satışlardan aldığı %5 komisyon üzerine bir de esty payments'ı kullandığın için %6.5 komisyon koyuyor (artı 3 lira da işlem ücreti) yani totalde bir satıştan etsy %11.5 kesmeye başlıyor böylece.

    fakat fakat:

    paypal bu kadar olmasa da yine 3-5 belli bir komisyon alıyordu içeri giren paradan.
    paypal hesabını yöneten aracı firma %10 alıyordu.
    o para payoneer'a aktarılıyordu, %1 payoneer alıyordu,
    eğer oradaki doları teb atm'den çekmek istersen %5 de teb alıyordu!
    yok eğer atm'den çekmez de tl hesabına aktarım talep edersen kuru 15 kuruş düşük hesaplayıp yolluyorlardı; yani tırnaklaya tırnaklaya para eriyordu bana gelene kadar.

    yani ben şahsen, paypal, payooner ve teb'i aradan çekerek yaklaşık yüzde %20'lik bir payı kendi tarafıma çekmiş oldum! bu yüzde yirmiden etsy'nin kendi hizmetleriyle alacağı %11,5 düşülürse, yüzde 9,5 -yüzde 10 diyelim- yüzde 10luk bir genişleme oldu kendiliğinden.

    henüz etsy payments tarafında biriken parayı çekmedim. 600 lira altına sabit 42 lira çekim ücreti koymuşlar. 600 üzerindeki çekimlerde bir ücret yok. kur farkı da payoneer'dan çekim talep edilince olduğu gibi 15 kuruş değil daha insaflı...

    bu ay sonunda çekim yapacağım. o dönem tekrar editlerim...

    bir şeyleri atlamış olabilirim. sorunuz varsa yeşil meşil...

    ++++++

    para çekme editi: etsy hesapta biriken parayı çekmeyi tek tık ile ile talep ettikten sonraki 3. iş günü hesaba kesintisiz yattı!

    + + + + +

    ulan ne çok etsy'ci varmış editi:

    tek tek de yanıtladım buraya da bir kolajını bırakayım.

    • ödemenin geleceği hesap, kredi kartı hesabı olabilir mi? yoksa sadece vadesiz banka hesabı mı isteniyor?

    etsy'nin açıklamasına göre kredi veya debit kartınızın hesabını tanımlayabilirsiniz.

    • ne zaman çekilebiliyor para; ben istediğim zaman, tercihen doların yüksek olduğu bir zamana denk getirip çekebilir miyim?

    "ayda bir, iki haftada bir, haftada bir veya her gün" olarak dört çekim seçeneği sunmuşlar. çekim takvimini siz istediğiniz gibi seçip belirleyip hatta hiç bir sınırlama olmadan değiştirebiliyorsunuz; fakat etsy payments'a kaydolduktan sonra etsy içi muhasebe işlemleriniz size türk lirası olarak görünmeye başladığı için doları kollayıp bir çekim hamlesi yapmanız söz konusu değil. satışın olduğu günün kuruna göre liraya çevrilen dolar ertesi gün etsy hesabınıza geçiyor. dolar olarak birikmiyor artık yani.

    • paypal - etsy payments satış ritmini biraz daha gözleyip karşılaştırabilir misin?

    orijinal entryde de belirtim. ben şimdilik aynı hız diye düşünüyorum. bir de benim dükkan hemen her gün satışa alışık olduğu için öyle uzun gözlem süresine ihtiyaç yok. kısa vadede veriyor yani işareti. hatta içimden bir ses galiba biraz daha hızlı ve öfkeli olacak diyor! çünkü insanların banka kartları içindeki para paypal hesapları içindeki paradan her zaman daha fazladır! değil midir? :)

    • tl hesabı mı usd hesabı mı gösterdin?

    bankayı türkiye'den gösterince mecburen tl hesabı. ama yurt dışında bir hesabınız varsa -payoneer v.b üzerinden- onu gösterebilirsiniz. o hesabın nereli olduğunu da takip edemeyecekleri için paypal'ınız da açık kalabilir böylece! ve fakat "banka hesabının bağlı olduğu ülkeyi bir kere seçebilirsin sonra bir daha değiştirtmem he bak ona göre" diyor etsy!

    • e peki vergi??

    bir üstteki yazar arkadaşın entrysinde açıklayıcı bir link var ve sanırım kendisi de bu işlerle meşgul. yıllık 35bin lira altı helal! üzerine çıkılınca şirket açmak ve gelir vergisi ödemek gerekiyor. tam da bilmediğim şeyler o yüzden bir bilene danışmalı...

    • senin dükkanın ne farkı var da sen pilot dükkanlardan seçildin?

    bini geçti satışlar. 2017 aralığında açmıştım. aylık kazanca göre de belirliyor olabilirler ama yani bilemiyorum. yani bu senenin başında açmışsındır ama ayda 3000 doları görmüşsündür falan... yani hangi kriterlere göre belirlediklerini bilemiyorum; ama onlar da şimdi eksikleri ve acemilikleri, görece etsy tecrübesi olan dükkanlar üzerinde denemeyi tercih etmişlerdir doğal olarak... çünkü çok çok başarılı cidden a++ türk dükkanlar var! umarım kısa sürede her şey rayına oturur ve bütün dükkanlara aktif olur! ulan heyecanlandım be! valla çok sevindirici ha şaka maka!

    • ne satıyorsun?

    poster.

    +++++++

    "ulan etsy'yi görgüsüz türkler basarsa etsy payments'dan olur muyuz?" editi:

    hayır olmayız!

    etsy böyle vasıfsız dükkanları (böyle dükkanlardan kasıt toptancısından alıp etsy'de satmaya yeltenenleri) sorgusuz sualsiz, belli bir zaman geçtikten sonra şutluyor!!! arkasına dönüp bakmıyor bile...

    böyle dükkanlar yok değil... ama onlar çok eski ve bir şekilde tutunmayı başarıp onbinlerce satışa yaklaşmışlar fakat artık bu risk alınmaz!

    sonuçta etsy sen sattıkça kazanıyor; ama sırf ürünü satacak diye de önüne gelene boyuneğip ilkelerinden vazgeçerek orayı ekşi sözlüğe de çevirmiyor!! [ohhh iyi oldu bu be :)]

    etsy'ye amazon ya da e-bay muamelesi yaparsanız sonuçlarına katlanırsınız.

    ben de poster satarak kendi yaratımım olmayan bir şeyleri satıyorum; ama hazır satmıyorum. ürün benden çıkıyor. müşteriye ulaşan kağıdın arkasında dükkanın ismi var!

    yani özetle, bir şeyi toptan bile alacaksanız, onun etiketini kendinize mal etmeniz gerek!

    misal şallık kumaş dokutup, üzerine kendi markanızın etiketini diktirmek gibi...

    +++++++
  • etsy e dair bazı toplu bilgiler;

    etsy de sadece elyapımı, vintage, dijital ürünler, antika ve tedarik için ara malzeme yapım malzemesi satılabiliyor.

    el yapımı ürünleri kendiniz üretmek zorunda değilsiniz ama üretici kişiyi product partner olarak etsye bildirmek zorundasınız.

    etsy ilk bir hafta sayfanızı iyi satış yapan sayfalarla aynı düzeyde gösteriyor. sonrası satışlarımızda, seoya yorum ve yıldızlara, reklama yani size baglı. o yüzden hazır olmadan sayfayı açmamak lazım.

    etsy de reklam genelde 1 aydan sonra etkili oluyor. ideal olarak 3 ay aynı ürünlere aynı bütçeyle düzenli reklam öneriliyor. diyelim ki 20 ürününüz var, güvendiğiniz üç dört ürüne reklam vermek daha mantıklı.

    kargo ücretini ürün fiyatına dahil ederek kargo ücretsiz satış yapmanız lehinize. hem etsy sizi daha önplanda gösteriyor hem de müşteri kargo ücretsiz i daha çok tercih ediyor.

    abd için 35 dolar ve üstü kargo ücretsiz kampanya yapmanız da önemli. yine algoritmada üstte görünüyorsunuz. bu u tek bir listing için de yapabilirsiniz magazanızdan toplam 35 dolarlık karma ürün seçimi için de.

    satışlarınızı isterseniz belli ülkelere kapatabiliyorsunuz. satışın yüzde 70 civarı abd ye oluyor. abd gümrük ve iade sorunlarının da en az yaşandığı ülke ama aynı zamanda kargo ücret ve sürelerinin en çok sorun oldugu ülke. almanya da gümrükte en çok sorun çıkan ülke.

    gümrük vergileri alıcıya ait ve alıcı etsye üye olurken sözleşmede bu var ama yine de bunu bilmeyen ve gümrük vergisine tepki gösteren, iade etmek isteyenler olabiliyor. tatlı dille ikna etmek lazım ama olmuyorsa da yapacak bişey yok.

    etsy de en önemli şey seo. yani başlık ve anahtar kelimelerde kullandığınız kelimeler. bunlar hem kendi kategorinizde en çok aranan kelimeler olmalı hem sizi rakiplerinizden ayıran sözcükler içermeli hem de ürününüzle uyumlu olmalı. misal deri cüzdan satıyorsunuz elbette deri cüzdan kelimesi geçecek. ama öne çıkmak için sadece kırmızı deri cüzdan satabilirsiniz. kırmızı cüzdan kelimesini de kullanabilirsiniz. deri cüzdan satan ve arayan çok kişi vardır ama aralarında görünür olmak zordur. ama kırmızı cüzdan arayan çok az insan size her türlü ulaşır. misal doğal taş takı üreten birinin sadece yeşim taşına özel ürünler yapıp öyle bir sayfa açması, hatta sayfa isminde bile yeşim kelimesini geçirmesi gibi. amazonda da sadece kadın alıcıyı hedefe alan ve sadece pembe ve mavi laptop satan bu sayede çok başarılı olan bir arkadaşım var mesela.

    etsyde tek hesap altında birden fazla mağaza açabiliyorsunuz. ama hepsindeki kategori ürün ve fotolar kesinlikle farklı olmak zorunda. birinde yaşanan sorun nedeniyle etsy bazen sadece o mağazayı bazen hepsini kapatabiliyor. hepsine aynı pc den fakat farklı tarayıcılardan girilmesi öneriliyor.

    etsyde ister banka ister kredi kartıyla ödeme alabiliyorsunuz. dövizin bu kadar oynak oldugu dönemde ürünleri dolarla listelemek bir avantaj. etsy reklam, listeleme vs gibi alacaklarını otomatik tahsil etmiyor. sizin takip etmeniz gerekiyor. belli bir süre gecikmede sayfanızı askıya alabiliyor. o yüzden borçlarınızı takip etmeniz gerekiyor..örneğin listeleme başına 0.20 dolar olan borcu hiç satış yapmasanız bile ödemeniz gerekiyor. hesabı ilk açtıgınızda birinin 40 ürün ücretsiz listeleme referansını kullanabiliyorsunuz. her referansım bir kotası var. kotası dolduysa o referans işinize yaramıyor. bu 40ücretsiz listelemeye çok takılan var. 40 ürünün toplamı 8 dolar yapıyor. siz sayfanızı güzelleştirmeye odaklanın bence. bu arada listeleme ücreti olan 0.20 dolar 4 ayda bir yeniden ödeniyor.

    etsyde seo için hem rakiplerinizi analiz etmelisiniz hem de erank gibi uygulamalardan destek almalısınız. ama profil bilgilerinize, banner ınıza,. logonuza, profil fotonuzda, ürün açıklamalarınıza, paketlemenize kadar özenli olmalısınız. hem reklam verip, hem seoyu doğru yapıp , hem fiyatlarımız uygunsa fotolar güzelse ziyaret ve görüntülenme yeterliyse yine de satış olmuyorsa belki de ürün yanlıştır. ürüne bağlı kalmak zorunda hissedip basiretinizi bağlamayın. satış yapılacak 500 milyon insan var ve fırsatları kovalamak zorundasınız. ya da ürün foto fiyat doğrudur seo yetersiz veya yanlıştır. sayfayı açalı 4 ay olduysa ve satış hiç yoksa bişeyleri değiştirmeniz gerekiyor demektir. bir çok başarılı sayfa 4 üncü aydan sonra belli bir istikrara kavuşuyor. ama ilk 4 ay tek kargo çıkartıp sonra 1 senede 60 bin kargo çıkartan da var hamleler yapıp. kısaca aktif olup sürekli araştırmalı ve gerekli hamleleri yapmalısınız.

    ürünlerin fiyatını beklentinizin yüzde 40 üstünde kaydedip 24 saat sonunda biten yüzde 40 lık indirim kampanyaları düzenlemek satışta faydalı oluyor. ürünün altında yüzde 40 indirimli almak için son 5 saat 35 dk kaldı gibi bir sayaç bulunuyor ve bu müşteriyi.ürünü sepete atıp bekletmek yerine o an almaya teşvik ediyor. burada bu kampanyayı her gün yeniden başlatmak gerekiyor. müşteriler etsyde onbinlerce sayfa içinde gezindiği için bu küçük hileyi farketmiyor. yani bu kampanya dün de vardı diye soracak biri olma ihtimali çok az. ayda bir defa 24 er saatlik 30 gün için otomatik olarak kurabiliyorsunuz bu kampanyayı. tavsiyem buna ya hiç bulaşmayın ya da sürekli olarak uygulayın..sürekli değişkenlik yapmak algoritmada ters teper.

    internette ürün değil foto satar diye doğru bir söz vardır. fotolarınızı başkasına çektirebileceğiniz gibi iyi bir telefonla ( iphone 12 ve xiaominin yeni modelleri oldukça iyi.böyle bir telefonunuz olmayabilir. emanet bir telefonla da çekebilirsiniz. kısaca bahanelere sığınmayıp hem çözüm odaklı olun) da gün ışığında çekim yapabilirsiniz. etsyde başka platformlardaki gibi beyaz arka plan değil yaşayan doğal zeminler ve pozlar daha ilgi çekiyor. unutmayın burası elyapımı ürünler sitesi..

    her ürüne toplamı 10 mb ı geçmeyecek 10 foto yükleme hakkınız var. mümkünse bu hakkın tamamını kullanın. yine mümkünse ürünün yapım anını gösteren 3-4 saniyelik sessiz bir videoyu da bu 10 fotonun arasında yükleyin. fotolar dükkanınızın vitrinidir. çokça önemseyin. ama etsynin ruhuna uygun yaşayan fotolar kullanın.. kendinizi müşterinin yerine koyun. ürünleri nasıl görmek isterdiniz.

    listeleme konusunda da herkesin ürün sayısı tabi ki farklı. ama önerilen hesabı ilk açtıgınızda en az 5 listeleme yapmanız ve sonra belli periyotta düzenli olarak her gün veya her hafta yeni listeleme eklemeniz. aynı kategoride 300 ürününüz varsa ve hepsini doğru veya doğruya yakın bir seo ile yüklediğiniz de o kadar çok organik şekilde yükselirsiniz ki reklama ihtiyacınız kalmaz..

    sayfayı açmadan önce belli bir stogu elinizde hazır bulundurun. hiç belli olmaz satışlar birden bire başlayıp hızlanabilir. bu durumda siparişlere yetişemediğiniz için hesabınız kapatılabilir bu inanın satış olmamasından daha üzücü bir durumdur..

    ürünü bir yerden kargolayıp ödemeyi başka bir yerden alabilirsiniz. ama ödemeyi alan kişi ile sayfa sahibi aynı kişi olmak zorunda ya da iş ortağı olarak etsy e tanımlanmış olmalı..

    etsyde kişiselleştirilmiş ürünlere ilgi çok fazla..bu alana yönelebilirsiniz. isim yazılan her şeye yogun bir ilgi var. ama ürün hazırlama sürecinizi iyi planlamalı ve müşteriye bunu net şekilde açıklamalısınız.

    etsyde kendi sektörünüzden olmasa bile her türden başarılı ve başarısız sayfayı gece gündüz incelemenizi öneririm. böylece hatalarınızı eksiklerinizi ve yapmanız gerekenleri daha net anlayacaksınız. kendiniz gibi değil abd'li veya avrupalı bir satıcı veya müşteri gibi düşünmeyi öğrenmelisiniz. inanın yabancı dizileri bile izlemenin faydası var. sonuçta farklı bir kültüre satış yapıyorsunuz. misal patik örüyorsanız aynı sürede aynı maliyet ve emekle süper kahraman maskesi örüp daha çok satabilir ve kazanabilirsiniz. abd liler de patik kullanıyor ama inanın süper kahraman maskesini daha çok kullanıyorlar. müşteri siz değilsiniz bütün dünya. farklı düşünmek zorundasınız.
  • yeni girenlerde hep aynı sorular var. onlarca kez cevap da verilmiş.

    -şirket açmak zorunlu mu?
    +etsy için değil. devletimiz için para kazandığından evet. şahıs şirketi de olur, limited de olur, halka açık borsada iş yapan anonim şirketi de olur.etsy için ise şirketiniz olmasa da burada satış yapabilirsiniz. yarın devlet baba başınıza sen hayırdır dediğinde verecek bir cevabınız varsa sıkıntı yok. etsy için sizin ne olduğunuzun önemi yok. denemek istiyorsanız ilk etapta şirket vs. işine girmeden yükleyin ürünlerinizi bir deneyin. satış geliyorsa vakit kaybetmeden şirketinizi kurun.

    -fatura kesmezsek bir şey olur mu?
    +ne bilelim abi. buna kimse cevap veremez. yakalanmazsanız bir şey olmaz. lakin youtuberlara ne yaptılar hatırlıyorsunuz. google'dan gelen paraları bir çıkardılar. hepsi hayvan gibi vergi cezası ödedi. devletin buraya el atması ve gelirleri filtrelemesi çok kolay. sonuç olarak bankaya gidip bana etsy ireland'dan gelen paraların hangi hesaplara gittiğini ver diyecekler. izi pizi. geçmişe yönelik 5 yıllık denetim yapma yetkisi var devletin vergisel işlerde.

    -kargo ne kadar?
    +navlungo,ptt vs. 50 tane aracı firma var. hepsinin sitesinde hesaplama motoru da var. yazacaksın abi google'a yurtdışı kargo diye bitti gitti. o rakamlara güven miyor musun? hepsinin müşteri hizmetleri numarası da var. ara sor. göndereceğin ürünün hacmini ağırlığını bilmek yeterli.

    -kargo süreci nasıl?
    +buradan konya'ya kargo göndermekten pek bir farkı yok. kutuluyorsun. üzerine adres yazıp veriyorsun firmaya. yiyecek içecek vs. harici çok problem olmuyor. amerika zaten yol geçen hanı ve müşterilerin geneli de oradan. avrupa birliğinde vergi vs. çıkıyor ürününüzün fiyatına göre. o da gümrük kaydı ile falan çözülüyor bir şekilde de o ileride düşüneceğiniz iş. önce bir satış vs. işine odaklanın da. işler büyürse bakarsınız.

    -nasıl seo yaparım?
    +hiç bir şey bilmiyorsanız açın bir erank hesabı. aylık 5 dolar. bir ay açık kalsın. size benzer ürünler satanların ne yazdıklarına, nasıl sonuç aldıklarını inceleyin.

    -ingilizcem yok?
    +google translate ile çözemeyeceğiniz komplekslikte bir şey yok burada. biraz açık fikirli ve hafif pratik zekalı olmanız yeterli.

    -şu satılır mı?
    +satılır. 8 milyar insan var dünyada. her malın bir alıcısı vardır.

    -şuradan (muhtemelen çinden) şu malı alıp burada satsam ne olur?
    +olmaz. bir işin de çakallığını yapmayın aga. kendiniz ürettiğiniz veya üstüne bir değer koyduğunuz ürünlerin satıldığı yerdir etsy. amazon'da yapacaksınız o dediğiniz işi.

    -bu da bir süre sonra gelen soru: faturayı kime nasıl keseceğim?
    +faturayı müşteriye dolar üzerinden kdvsiz keseceksin. hayır etsy'e aylık fatura kesmeyeceksin. etsy senin müşterin değil.

    -etsy ne kadarlık komisyon alıyor?
    +güncel durum %15in biraz üstünde.

    -reklam paralı mı, zorunlu mu, ne kadar?
    +paralı ve zorunlu değil. vermek isterseniz günlük bir bütçe belirleyip ona göre reklam veriyorsunuz. reklam ürünün aramalarında ilk sayfada çıkmanızı sağlıyor. reklam bütçesini müşteriler sizin ürününüzü görüp üzerine tıklayınca harcıyor. değilse harcamıyor. bir tıklama ortalama 25 30 cent civarı para harcıyor. çok kişi tıklarsa sizden 100lerce dolar kesmiyor. o gün 1 dolar reklam verdiyseniz ve 25 cent ise bir tıklama. 4. tıklamadan sonra reklamınız bitiyor.

    -reklamsız satış oluyor mu?
    +bu konuda bizim çakal türk sitelerine göre çok daha iyi. reklamsız satış oluyor. hatta reklamsız/reklamlı oranı reklamsızın lehine bende ve bir çok kişide.

    -para ne zaman hesabıma yatıyor?
    +sitede güven üzerinden bir sistem kurulmuş. yeni bir mağazam olmadığı için güncel durumu bilmiyorum ama şöyle oluyor: ilk başta sipariş geldi, paranız reserve ediliyor. siz kargoyu verdikten atıyorum 1 gün sonra çekilebilir oluyor. siz çekmek isterseniz de 2 gün içinde hesabınıza yatıyor. ilerledikçe bu zaman azalıyor. şu anda bende sattığımdan sonraki takvim günü bu olay. amerikada gece 12 olduğunda o gün sattığım ürün varsa parası çekilebilir hale geliyor. kargoya vermemi veya ulaşmasını beklemiyor. kısacası siz ne kadar ürünü sorunsuz şekilde müşteriye ulaştırırsanız etsy işinizi o kadar kolaylaştırıyor. aldığı riski o kadar arttırıyor, bize o kadar kefil oluyor.

    -ürünlerimi gemi lie göndereyim mi?
    +tavsiye etmem. ürünlerinizi takipli ve hızlı kargo ile gönderin. diğer türlü sistem bir yerde kopar. aradaki fiyat farkını ürüne yedirin bir şekilde ama takipsiz veya yavaş kargo ile göndermeyin.

    -abi falanca ürünü 10 dolara satıyor eleman. ben 50 dolara satabilir miyim?
    +benim sattığım ürün benzerini 5 dolara satan da var. ben 100 dolara müşteri bulabiliyorum. önemli olan sizin o ürüne ne kattığınız. tasarım, kalite vs.

    -müşteriler sorunlu mu?
    +türkiyedeki müşteri profilini de bildiğimden buna net yanıt verebilirim. burası cennet. bilinçli, gereğinden fazlasını talep etmeyen, mıymıntı olmayan ve kibar bir müşteri kitlesi var.

    -hangi dönemlerde satış oluyor daha çok?
    +bu ürününüzün ne olduğuyla alakalı. kimi ürünler her mevsimde satılır ama mesela hediye edilebilecek bir ürün satıyorsunuzdur, o gavurların hediyeleşmelerinin bol olduğu bu black friday, noel, sevgiler günü vs. gibi zamanlarda artar.

    -açtım satış gelmiyor?
    +algoritmanın oturması zaman alıyor. ilk ay 0 satış yapan arkadaşımın ikinci ay cirosu 100000 tl idi (daha geçen ay bu olay). etsy'nin algoritması sizin ürününüzü tanıyor, kimler tıklıyor, kimin ilgisini çekiyor analiz ediyor ve sizi doğru müşteriye ulaştırmaya çalışıyor. ha bu demek değil ki kesin satılacak. her zaman bir yeri eksik yapıyor muyum acaba diye sağı solu gözlemelisiniz başarı yakalamak istiyorsanız.

    -ürün listelemek paralı mı?
    +tanesi 20 cent -3 lira falan işte- galiba şu anda. 3 ayda bir hiç satılmazsa yenileniyor. bu ücret satılırsa zaten yenilendiği için satıldığında 20 cent daha kesiyor.

    -şu adam ben şu kadara sana mağaza açarım seo yaparım diyor. ne dersin?
    +biraz kafa yorma abi bu iş. fazlası değil emin ol. kim ne yapıyor biraz analiz, biraz erank kurcalama. biraz youtube videosu izlemece. sen bilirsin tabi ama atla deve değil yani. etsy'de satış yapayım ben kafasına gelebilmişsen bir şekilde onu da çözersin.

    -devletin bir desteği yok mu?
    +bunu muhasebecinizle konuşursanız daha iyi olur. yeterli değil ama var. etgb gönderilerinde %50 vergi indirimi var, 30 yaş altındaysanız 70 bine kadar gelir vergisi desteği var. vs .vs. evde ürettiğiniz bir ürünse tamamen vergi ve şirket kurma muafiyeti var. sizin durumunuza göre artık ne çıkıyorsa. ,

    -neden yeterli değil?
    +fazlası gerekiyor. burada satış yapan herkes bir ülkenin en çok isteyeceği vatandaş. kendi bir şeyler üretip, değer katıp yurtdışına satıyor. para tamamen yurtdışına geliyor. bu işin yayılması gerekiyor. bu kadar milyon insanız. iş gücümüz muazzam. kişi başı 1000 dolar ciro yapsak oluşabilecek ihracat miktarını bir düşünün. döviz girişini bir düşünün. bu işten piyasaya döviz giriyor, kargocusu malzemecisi bir sürü insan para kazanıyor ve finansman tamamen yurtdışındaki meri ceyn ablamızın cüzdanından oluyor. devletin yapabileceği her türlü kolaylığı sağlaması lazım. şirket kurma vs. prosedürlerinden insanları kurtarması, vergilerin daha makul hale getirmesi lazım.

    -e hani referans linki yok mu bu kadar bilgiye?
    +abi ne referans linki allah aşkına götü boklu 20 cent için. yukarıda bir arkadaş var aylık şu kadar kargo gönderiyorum diye. altına da referans linki paylaşmış. tey allam. aylık o kadar kargo gönderen adamın referansla işi olmaz emin olabilirsiniz. para değil çünkü o kadar hacmin içinde.
  • ben de 2. senesine girmiş bir insan(esasen bizim hatun hobi olarak yapıyor ama ben de aşina oldum iyice) olarak bir iki kelam edeyim.

    şahsi fikrimce diğer sitelerde olan şeyleri al sat yaparak para kazanacağınız bir yer değil etsy.

    etsy müşterisinin amazon veya aliexpress'ten alışveriş yapmamasının sebebi burada daha kişiselleştirilmiş veya büyük üreticilerin değil de ufak çaplı üreticilerin tasarladığı özgün üretimler olması. o sebeple atıyorum defter satıyorsunuz. kitapçıdan aldığınız defteri satmamalısınız. üzerine kendi tasarımınızı vs. yerleştirmelisiniz. hatta en çok tutan ve uygulanan formül kişiselleştirilebilir ürünler burada. yani defterin üzerine müşterinizin fotoğrafını veya ismini yazmalısınız.

    algoritma gerçekten zor ama zaman geçtikçe mantığını anlayabiliyorsunuz. genellikle kartopu mantığıyla ilerliyor. ürün satıldıkça algoritmada daha üste çıkıyor, çıktıkça daha çok gösterildiğinden satışı daha da artıyor. o sebeple belli bir satış ritmi yakalayan ürününüz üst tarafta daha çok kaldığından daha sıklıkla satılıyor. yani 10 ürün koyarsanız bunun 2 tanesi genelde çok satan ürününüz oluyor. geri kalanlardan 2-3 tanesi aralıklarla satıyor, son 3-5 tanesi de neredeyse hiç satmıyor. benim gördüğüm örneklerde genel durum böyle. o sebeple korkmayın. satılmayan ürünün taglerini, başlığını, fotoğraflarını vs. düzeltmeye çalışın ama genel olarak herkesin 10 üründen 2 tanesini düzenli satarak devam ettiğini ve bu durumun normal olduğunu bilin.

    siparişler ağırlıklı olarak amerikadan geliyor ama tüm planınızı da amerika üzerine yapmayın. alakasız ülkelerden tek tük de olsa sipariş gelebiliyor. az uçuş olan ülkelerin kargo maliyetleri de fazla olacağından en azından bu tarz satışları kaldırabilecek ekonomik gücünüzün olduğundan emin olun.

    amerikalı müşteriler anlayış ve beğeni açısından bence türk müşterilerden çok daha satıcı avantajına olacak şekilde olumlu bakış açısına sahip. çok iddialı olmayayım ama türkiye'deki müşteri kitlesi kadar seviyenin yerlerde olduğu ülke az bulunur zaten. sadece çirkeflik, kültürel seviye manasında demiyorum bunu.

    türk müşteriler bir kere internetten alışveriş mantığını tam kavrayamamış insanlar gördüğüm kadarıyla. internetten nasıl alışveriş yapılır? fotoğrafa bakarsın, ölçülerini, boyunu posunu, malzeme cinsini falan anlamak için altındaki açıklamaları okursun. orada verilen bilgilerden sonra senin aklına gelen soruyu çözemediğin zaman satıcıya soru sorarsın değil mi? internete girip, bir online satış mağazasından alışveriş yapabilecek kıvama geldiğin için asgari bir hayat birikimine sahip olman beklenir.

    örnek vereyim daha iyi anlaşılacak: bir çerçeve satıyorum atıyorum 20x30 cm boyutlarında. müşteriden gelen soru şu: bu küçük mü büyük mü? boyut olarak 20 cm'e 30 cm ölçüsü uluslararası ölçü birimine göre verilmiş bir ürünün sana göre büyük mü küçük mü olduğunu ben bilemem değil mi? "a4 kağıdı boyutlarında" veya "standart dergi boyutlarında" diye cevap verdiğinizde bunu anlayamayan müşterilerle muhattap oluyorsunuz. veya daha da kötüsü ürün isminin 20x30 cm çerçeve olan bir ürün için eline ulaşığında beklediğinden küçük olduğunu, iade etmek istediğini söyleyen müşteri olabiliyor. hani böyle açıklamalarda küçük bir yerde falan olsa yine anlarım gözünden kaçmıştır. ürünün adı 20x30 cm resim çerçevesi ulan!!! sevgili müşteri, a4 kağıdı diyince gözünüzde bir şey canlanmıyorsa, hayatınızda ilk kez bu terimi duyuyorsanız, ulaşabileceğiniz bir yerde bir a4 kağıdı yoksa lütfen online alışveriş yapmayın, gidin mağazadan görüp alın diyesiniz geliyor ama tutuyorsunuz kendinizi...

    neyse sinirlenip konuyu dağıttım. amerikan müşteriler genelde böyle değil. orada ölçüyü görüyorsa gerekirse gidiyor cetvel ile ölçüyor. nasıl göründüğünü hayal edebiliyor. satın aldığında ne aldığını biliyor. çoğunlukla soru bile sormuyor, sorduğunda ise hakikaten sizin açıklamalarda ve resimlerde anlatmadığınız spesifik bir detayla alakalı açıklama bekliyor. işte böyle müşteriye saygı duyuyorsunuz. alışveriş yaparken de kanser olmuyorsunuz.

    bir sürü satış yaptım etsy'de. bir gün yine bir satış geldi almanya veya fransa idi yanlış hatırlamıyorsam. baktım hemen ardından da bir mesaj. "ürünü yanlışlıkla satın aldım, iade istiyorum". allah allah etsy müşterisinde bu tarz mallıklar olmaz, bu tam da bizim müşterilerin yapacağı bir şey, burası da bozdu herhalde dedim kendi kendime. adam ürünü sepete eklemiş, kredi kartı bilgilerini girmiş, telefona gelen mesajı onaylamış ama tüm bunları yanlışlıkla yapmış:). neyse bir şekilde vazgeçti herhalde dedim iadesini yaptım hemen tabi ki. sonra bir baktım ki ismi türk :) gurbetçi bir türkmüş meğerse, bastım kahkahayı tabi ki. avrupa'da pek kullanılmayan, genelde amerikan vatandaşlarının alışveriş yaptığı sitede o kadar satışın içerisinde başıma gelen en saçma olay buydu. onun da türk olması komikti ne yalan söyleyeyim.

    etsy'e geri dönelim. reklam işi instagram, facebook, google gibi çalışmıyor etsy'nin. onlara göre nispeten daha işlevsiz. siz taglerinizi iyi yapmadıktan sonra istediğiniz kadar reklam verin, karşılığını alamazsınız. yaptığı şey o keywordlerde sizin ürününüzü üst sıralarda göstermek, belirlediğiniz bütçe bitene kadar da orada tutmak. bütçe de görüntülenmede değil, üzerine tıklamada düşüyor bu arada. yani bir müşteri arama yaptı, o kadar ürünün içerisinden sizin ürününüze bir bakayım dedi ve üstüne tıkladı. o zaman bütçenizden yaklaşık 30 cent civarı bir parayı eksiltiyor. 3 dolarlık reklam verdiniz atıyorum, 10. tıklamadan sonra bütçeniz bittiğinden o günlük üstte gösterme işini durduruyor. sonraki gün tekrar başlıyor. reklam illa ki verin ama benim gözlemlerimle satışı inanılmaz arttıran bir şey yaratmıyor. satışı sağlayan ürününüzün görselleri, başlığı, etiketleri daha çok. reklam işinde son bilmeniz gereken şey ise açıyorsanız hep açın, açmıyorsanız da açmayın. bugün reklam verdim bakalım bir fark olacak mı diye 1 gün açıp 1 gün kapatırsanız aradaki farkı göremezsiniz. hatta 3-5 günde de göremezsiniz. 1 dolarsa 1 dolar, her ne açıyorsanız reklamı açın, hangi ürünlere reklam vereceğinizi seçin (tavsiyem daha çok satan ürünlere bu yatırımı yapın) ve arkanıza bir daha bakmayın. algoritma müşteriler sizin ürünleri aradıkça oturduğu için reklamın işlevi 1-2 ay sonra ortaya çıkıyor.

    trendi takip etmek önemli. hem de çok önemli. 1 yıl boyunca bir şey satmazsınız belki ama o an trend olan bir ürünü ilk koyanlardan biri olursanız bir anda talebe boğulabilirsiniz. tamamen sallıyorum şu anda: will smith'in tokat attığı günün ertesi günü bununla alakalı komik meme içeren bir tshirt, çanta vs. koydunuz mesela. bir anda satış patlaması yaşayabilirsiniz. (bunu yapın demiyorum, örnek olarak veriyorum) o yüzden dünyada ne oluyor ne bitiyor takip edin.

    eğer stokla alakalı sıkıntınız yok ise hiç bir ürününüzün quantitysini 0'a düşürmeyin. sold out yapmayın. çok satan bir ürün algoritmada yükseliyor, sonra siz stoğunu yenilemeyi unutuyorsunuz, 0'a düşünce algoritmadan çıkıyor haliyle. sonra tekrar koysanız bile yükselmesi zaman alıyor, belki hiç yükselmiyor. bizim de başımıza gelmiş bir şey bu ondan söylüyorum. bizzat yaşadık.

    ya bir de türk kullanıcılarda en çok yaşanan sıkıntı: abi şu kuralları bir okuyun ve net iş yapın. adam diyor ki kim satıyorsa hesap onun adına olacak, adresi adı sanı bilmem nesi belli olacak. spesifik zorunluluklar elbet oluyordur ama bu kadar yoğun olmamalı. bunun bir facebook grubu var, sorulan soruların yarısı bunun üzerine. ben hesabı amcamın oğlunun üstüne açtıydım da, banka hesabı da dayımın oğlunun üstüne, şimdi hepsini halamın oğlunun üstüne yapmak istiyorum. nasıl yapacağım? yapma abicim yapma. insan gibi kuralları oku, bu siteye net bilgi ver. adamlar zaten bizim gibi 3. dünya ülkelerine açtıklarından dolayı ekstra tedirgin, dolandırıcı mıdır nedir diye tiftik tiftik bakıyorlar. sen de böyle garip garip işler yapınca, iyi niyetli bile olsan riske girmemek adına banlayıp geçiyorlar, tatile çıkarıyorlar, evrak istiyorlar, satışları ödemeleri durduruyorlar vs. vs. çünkü oradan ayırt etme imkanları yok. kim satış yapıyorsa, şirket kimin üzerineyse, hesap kimin adınaysa, mail kimin ise onun adına hesap açıp sonrasında bunu devam ettirmek bu kadar zor olmamalı.

    ürünlerinizi mümkünse hızlı ve takipli kargo ile gönderin. her seferinde takip numaranızı sisteme girin. mümkün olduğunca hazırlama süresini geçirmeyin, eğer geçirecekseniz ek süre talep etme var onu kullanın, sistemde geç görünmesinden iyidir.

    tatile çıkmayı mümkün mertebe yapmamaya çalışın. geri geldiğinizde algoritmada yine geriye düşmenizi sağlıyor. zorunlu şeyler tabi ki olacaktır ama elinizden geldiğince yapmamaya çalışın.

    keywordleri sırf daha fazla gösterim alsın diye yapmayın. bunu da örnek veriyorum anladığım bir şey olduğundan değil : kırmızı vazo satıyorsunuz. bunun için kırmızı vazo, kırmızı dekorasyon vs. gibi keywordler iyidir. çünkü sizin ürününüze benzer bir şeyler arayan müşteri bu şekilde arar muhtemelen. ev dekoru diye anahtar kelime koyarsanız daha fazla ulaşım sağlarsınız ama sizin ürününüzü arayan müşteri bulma şansınız azalır. bu da conversion rate'i düşürür, algoritmada geri gitmenizi sağlar.

    gözlemlediğim kadarıyla etsy'deki algoritma büyük oranla bu conversion rate üzerinden gidiyor. diyor ki mahmut yazıp aratan müşterilerden bir adet mahmut satın alımı yapıp çıkan müşteri oranı en yüksek ürün nedir? ahmet'in ürünü mahmuttur. onun ürününü üste koyalım ki satış olasılığını arttıralım gibi gibi. o yüzden benim mağazam şu, hadi birbirimize beğeni atalım, hele hele public yerlerde (gruplarda vs.) ya şu mağazama bir bakın güzel mi? beğeni atın. vs. demek mağazanıza sadece zarar verir çünkü algoritma onu mağazaya giren ve hiç bir satın alım yapmadan çıkan yüzlerce müşteri olarak görür.

    çok uzattım son paragrafı yazayım. kur dolayısıyla rekabetçi fiyatlar verebiliyoruz ülke olarak ama ne olursa olsun bu siteye tüm ticaretinizi bağlamayın, yatırımınızı sadece buna göre yapmayın. etsy ne olursa olsun özel bir sitedir. bir anda ne olduğunu anlamadan banlanırsınız, ceza alırsınız, paranız 6 ay içeride kalır vs. vs. devlet değil bu sonuçta. bir çeşit şahsi site. nasıl ki ekşi sözlükte çaylak yapılınca elinizden gelen şeyler çok sınırlı ise etsy'de de öyledir.

    iyi satışlar.
  • sosyal medyada; etsy'de dijital ürün satarak şu kadar bin dolar para kazandım.. efendim şöyle ev böyle araba falan aldım.. diyen tiplerin amacı etkileşimden ziyade eğitim setleri ya da komisyonlu ortaklık hizmeti falan satmaktır. o kadar bin dolar kazanan adamın eğitimle cart curtla işi olmaz veya buralardan gelecek üç beş kuruşa ihtiyacı olmaz. ayrıca facebook gruplarına falan sık girenler bilirler kimse kimseye sattığı ürünü söylemez. hatta buralarda direkt mağaza linkini paylaşanlar genelde acemidir. zaten mağaza linkini eş dostla sadece baksınlar diye paylaşmak satışa dönmeyen bir trafik yarattığı için algoritmayı kötü anlamda etkileyebiliyor. örneğin benim ailem ve en yakın çevrem dışında kimse bu işle uğraştığımı bilmez. söylemiyorum çünkü neden söyleyeyim :d yeni girecek olan herkese bu tip oyunlara gelmemelerini tavsiye ederim.

    yani eğitimi falan boşverin bakın ben bedava yazıyorum şu an;

    biraz ingilizce altyapınız varsa ki hiç yoksa da translate ya da uygun promptlarla chatgpt gayet iş görüyor niyetiniz varsa fazla düşünmeden direkt giriş yapın. referans linkiyle üye olursanız (başlıkta baya var) kaybedeceğiniz tek şey 40 centlik ilk listeleme ücreti olacaktır en fazla. ilk 15 gün reklam da veremiyorsunuz zaten. youtube'da yerli yabancı çok fazla eğitim videosu var, facebook-reddit grupları/forumlar falan var. yeterki orijinal, özgün ve başta abd olmak üzere dış ülke insanlarının ihtiyaçlarına, zevklerine yönelik dijital olur fiziki olur uygun ürünü bulun. farklı kategorilerde birden fazla mağaza da açabilirsiniz. etsy kurallarının yer aldığı seller handbook'u ezberleyin. gerçekten ezberleyin çünkü ihlaller affedilmiyor. kaç satışınız olursa olsun aynı bilgilerle aynı ağ ve cihazlardan bir daha girememek üzere banlanıyorsunuz. zaten tek kazanç kapınız etsy olmamalı. diğer pazaryerleri için de geçerli bu. kendi websiteniz üzerinden ulusal ya da uluslararası çalışmıyorsanız bu tip mecralara gelir anlamında bel bağlayamazsınız. bu işe ek gelir-yan gelir, hobi vs gibi bakılmalı tamamen yoksa üzülürsünüz.

    etsy'de satış yapmak için şirket kurmanıza gerek yok. ama türkiye'de vergisel hatalar yapmış olmamak için* kanunlara uymakta fayda var. öncelikle bir süre dümdüz satış yapın gelir gidere bir bakın her şey yolunda giderse ve kazancınız yıllık 700.000 tl nin altında olacak gibi görünüyorsa 9/10 esnaf vergi muafiyeti alın. gibi görünüyorsa diyorum çünkü 700.000 liraya kadar kayıtsız gelir problem olabilir. bunu aldıktan sonra açacağınız ticari banka hesabında her satıştan %4 kesinti olacak ama etsy'e vergi numaranızı girerek %20lik kdvden kurtulacaksınız. şirket ya da muafiyetiniz yoksa etsy'e vergi numarası-tc kimlik numarası girmek gibi bir hata yapmayın kayıtsız gelirinizi kayıt altına almış olursunuz ve bu işinizi legal yapmaz. 700.000 tlyi geçtiğinizde de yola şahıs şirketi kurarak devam edebilirsiniz. ki bu limit yeni yılda yeni asgari ücretle güncellenecektir. bunlarla ilgili tüm mevzuatlar internette mevcut.

    rakip mağaza analizleri, ilgi çeken ürünlerin kar zarar oranları, satış miktarları gibi detaylı araştırma konuları ya da listinglerinizin uygunluk durumları için erank, roketfy gibi ücretli sitelerin deneme üyeliklerinden faydalanabilirsiniz. roketfy yerlidir bu arada ben epey yararlı buluyorum seo uyumlu listing title, tag, description hizmeti de var yapay zeka destekli. bazen de writesonic kullanıyorum amazon için oluşturulmuş ai araçları var ama etsy'de de epey işe yarıyor, sanırım 10.000 kelimeye kadar ücretsiz. tüm bunlara ek olarak detaylı demografik analizler ve canlı trafik için mağazınızı google analytics'e bağlayabilirsiniz. şahsi websitenizde olduğu kadar verimli çalışmıyor ama iş görüyor.

    daha önceki entry'mde yazmıştım, çok mesaj aldım başlık altında da soranlar olmuş; reklam şart değil hele ki satacağınız ürün gerçekten ilgi görebilecek, rekabetin görece az olduğu bir kategorideyse hiç şart değil. etsy ürün linkini kendiniz paylaşarak satış yaptığınız takdirde totalde yaklaşık %20'lik komisyondan %4 oranında iade yapıyor. instagram, facebook, tiktok ve özellikle pinterest bu anlamda verimli oluyor. öte yandan ürün sattığınız bir müşteri çok memnun kaldığı zaman mağazanızın ya da ürününüzün linkini storysinde paylaşabiliyor. böyle böyle kendi organik trafiğinizi oluşturmanız mümkün.

    etsy ads'e gelecek olursak yeni açılan mağazalarda ilk 15 günün ardından yanlış hatırlamıyorsam 1-25 dolar arası bir reklam limiti çıkıyor. günlük 1 dolar maks 3-5 tıklama getiriyor. 25 dolarlık üst limit bir süre sonra yükseliyor. ama günlük 1 dolar da verseniz 100 dolar da verseniz bu tıklamaların satışa döneceğinin garantisi yok. zarar etmemek adına ürün fiyatını belirlerken bunu da hesaba katmalısınız. bir de kargo işi var ki o da başka bir entry'nin konusu olsun artık.

    kısacası o tiktok videolarında anlatıldığı şekilde kolay para hayali kuruyorsanız etsy'i unutun. ürün fikri bulmak, üretmek, bunları fotoğraf ve videolarla sergilemek, seo çalışmaları, rakip analizleri, müşteri istekleri gibi gibi pek çok konuyla detaylıca ilgilenmek ve ciddi zaman ayırmak, emek vermek gerekiyor. adamların tatillerini, özel günlerini bunlara uygun renk ve desenleri falan takip etmek gerekiyor. başarılı olduğunuz takdirde etsy'den ciddi paralar kazanmak elbette mümkün ama maalesef söylendiği gibi kolay değil.

    eveeet eğitimin sonuna geldik. sattığım ürünleri ya da mağazamın adını sormamak şartıyla aklınıza takılan şeyler için yeşillendirebilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. hem de bedava*
hesabın var mı? giriş yap