478 entry daha
  • sosyal medyada; etsy'de dijital ürün satarak şu kadar bin dolar para kazandım.. efendim şöyle ev böyle araba falan aldım.. diyen tiplerin amacı etkileşimden ziyade eğitim setleri ya da komisyonlu ortaklık hizmeti falan satmaktır. o kadar bin dolar kazanan adamın eğitimle cart curtla işi olmaz veya buralardan gelecek üç beş kuruşa ihtiyacı olmaz. ayrıca facebook gruplarına falan sık girenler bilirler kimse kimseye sattığı ürünü söylemez. hatta buralarda direkt mağaza linkini paylaşanlar genelde acemidir. zaten mağaza linkini eş dostla sadece baksınlar diye paylaşmak satışa dönmeyen bir trafik yarattığı için algoritmayı kötü anlamda etkileyebiliyor. örneğin benim ailem ve en yakın çevrem dışında kimse bu işle uğraştığımı bilmez. söylemiyorum çünkü neden söyleyeyim :d yeni girecek olan herkese bu tip oyunlara gelmemelerini tavsiye ederim.

    yani eğitimi falan boşverin bakın ben bedava yazıyorum şu an;

    biraz ingilizce altyapınız varsa ki hiç yoksa da translate ya da uygun promptlarla chatgpt gayet iş görüyor niyetiniz varsa fazla düşünmeden direkt giriş yapın. referans linkiyle üye olursanız (başlıkta baya var) kaybedeceğiniz tek şey 40 centlik ilk listeleme ücreti olacaktır en fazla. ilk 15 gün reklam da veremiyorsunuz zaten. youtube'da yerli yabancı çok fazla eğitim videosu var, facebook-reddit grupları/forumlar falan var. yeterki orijinal, özgün ve başta abd olmak üzere dış ülke insanlarının ihtiyaçlarına, zevklerine yönelik dijital olur fiziki olur uygun ürünü bulun. farklı kategorilerde birden fazla mağaza da açabilirsiniz. etsy kurallarının yer aldığı seller handbook'u ezberleyin. gerçekten ezberleyin çünkü ihlaller affedilmiyor. kaç satışınız olursa olsun aynı bilgilerle aynı ağ ve cihazlardan bir daha girememek üzere banlanıyorsunuz. zaten tek kazanç kapınız etsy olmamalı. diğer pazaryerleri için de geçerli bu. kendi websiteniz üzerinden ulusal ya da uluslararası çalışmıyorsanız bu tip mecralara gelir anlamında bel bağlayamazsınız. bu işe ek gelir-yan gelir, hobi vs gibi bakılmalı tamamen yoksa üzülürsünüz.

    etsy'de satış yapmak için şirket kurmanıza gerek yok. ama türkiye'de vergisel hatalar yapmış olmamak için* kanunlara uymakta fayda var. öncelikle bir süre dümdüz satış yapın gelir gidere bir bakın her şey yolunda giderse ve kazancınız yıllık 700.000 tl nin altında olacak gibi görünüyorsa 9/10 esnaf vergi muafiyeti alın. gibi görünüyorsa diyorum çünkü 700.000 liraya kadar kayıtsız gelir problem olabilir. bunu aldıktan sonra açacağınız ticari banka hesabında her satıştan %4 kesinti olacak ama etsy'e vergi numaranızı girerek %20lik kdvden kurtulacaksınız. şirket ya da muafiyetiniz yoksa etsy'e vergi numarası-tc kimlik numarası girmek gibi bir hata yapmayın kayıtsız gelirinizi kayıt altına almış olursunuz ve bu işinizi legal yapmaz. 700.000 tlyi geçtiğinizde de yola şahıs şirketi kurarak devam edebilirsiniz. ki bu limit yeni yılda yeni asgari ücretle güncellenecektir. bunlarla ilgili tüm mevzuatlar internette mevcut.

    rakip mağaza analizleri, ilgi çeken ürünlerin kar zarar oranları, satış miktarları gibi detaylı araştırma konuları ya da listinglerinizin uygunluk durumları için erank, roketfy gibi ücretli sitelerin deneme üyeliklerinden faydalanabilirsiniz. roketfy yerlidir bu arada ben epey yararlı buluyorum seo uyumlu listing title, tag, description hizmeti de var yapay zeka destekli. bazen de writesonic kullanıyorum amazon için oluşturulmuş ai araçları var ama etsy'de de epey işe yarıyor, sanırım 10.000 kelimeye kadar ücretsiz. tüm bunlara ek olarak detaylı demografik analizler ve canlı trafik için mağazınızı google analytics'e bağlayabilirsiniz. şahsi websitenizde olduğu kadar verimli çalışmıyor ama iş görüyor.

    daha önceki entry'mde yazmıştım, çok mesaj aldım başlık altında da soranlar olmuş; reklam şart değil hele ki satacağınız ürün gerçekten ilgi görebilecek, rekabetin görece az olduğu bir kategorideyse hiç şart değil. etsy ürün linkini kendiniz paylaşarak satış yaptığınız takdirde totalde yaklaşık %20'lik komisyondan %4 oranında iade yapıyor. instagram, facebook, tiktok ve özellikle pinterest bu anlamda verimli oluyor. öte yandan ürün sattığınız bir müşteri çok memnun kaldığı zaman mağazanızın ya da ürününüzün linkini storysinde paylaşabiliyor. böyle böyle kendi organik trafiğinizi oluşturmanız mümkün.

    etsy ads'e gelecek olursak yeni açılan mağazalarda ilk 15 günün ardından yanlış hatırlamıyorsam 1-25 dolar arası bir reklam limiti çıkıyor. günlük 1 dolar maks 3-5 tıklama getiriyor. 25 dolarlık üst limit bir süre sonra yükseliyor. ama günlük 1 dolar da verseniz 100 dolar da verseniz bu tıklamaların satışa döneceğinin garantisi yok. zarar etmemek adına ürün fiyatını belirlerken bunu da hesaba katmalısınız. bir de kargo işi var ki o da başka bir entry'nin konusu olsun artık.

    kısacası o tiktok videolarında anlatıldığı şekilde kolay para hayali kuruyorsanız etsy'i unutun. ürün fikri bulmak, üretmek, bunları fotoğraf ve videolarla sergilemek, seo çalışmaları, rakip analizleri, müşteri istekleri gibi gibi pek çok konuyla detaylıca ilgilenmek ve ciddi zaman ayırmak, emek vermek gerekiyor. adamların tatillerini, özel günlerini bunlara uygun renk ve desenleri falan takip etmek gerekiyor. başarılı olduğunuz takdirde etsy'den ciddi paralar kazanmak elbette mümkün ama maalesef söylendiği gibi kolay değil.

    eveeet eğitimin sonuna geldik. sattığım ürünleri ya da mağazamın adını sormamak şartıyla aklınıza takılan şeyler için yeşillendirebilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. hem de bedava*
78 entry daha
hesabın var mı? giriş yap