4 entry daha
  • 1909 yılında yazılan bir jack london öyküsü, orijinal adıyla "a piece of steak".

    ilginç bir adam bu jack london. sadece kırk sene yaşamış ama arkasında bıraktığı külliyat insanı hayrete düşürüyor. inci avcısı, boksör, denizci, muhabir, aylak, altın avıcısı, militan, gezgin, işçi... adamda ne deseniz var.

    bir dilim biftek ise jack london'ın boks üzerine yazdığı dört metinden biri. bunlardan diğer üçü ise oyun (1905), şampiyon (1913) ve meksikalı (1913). bu kitapta ise bir dilim biftek ve meksikalı hikayeleri mevcut.

    bildiğiniz üzere jack london çok gezen ve çok üreten bir yazardı. onun ziyaret ettiği yerler hakkında bir şeyler yazması oldukça anlaşılır bir şey. kendisi aynı zamanda boks maçlarını izleyip gazetelere bu maçlar hakkında yorumlarını da gönderirdi. zaten dövüşmeyi seven bir adamdı. bütün bu özellikleri bir araya getirince, bu adamın boks hakkında metin yazmaması neredeyse imkansız gibi bir şey.

    hikayelere gelecek olursak.

    öncelikle bu hikayeler çok katmanlı metinler değiller. onları özel kılan başlıca unsur bokstan anlayan bir yazar tarafından yazılmış olmaları. jack london zor ve mücadeleci bir hayat yaşadığı için de olan biteni bize oldukça heyecanlı bir biçimde aktarabiliyor. tecrübelerini de bilgisiyle birleştirince ortaya güzel işler çıkarabiliyor.

    bir dilim biftek ise jack london'ın avustralya'da bulunduğu süre boyunca izlediği boks maçlarından aldığı ilhamla yazdığı bir hikaye. bu hikayede çatışma iki unsur üzerinden meydana geliyor; yoksulluk ve gençlik. hikayenin baş kişisi tom king adında, bir zamanlar ringlerin tozunu attırmış ancak yıllar içerisinde bütün kazancını savurmuş ve nihayetinde sefalete düşmüş, bir boksördür. biraz para kazanabilmek için tekrardan ringe çıkar ancak burada dövüşeceği kişi bir rakipten ziyade gençlik ve de hatalarıdır.

    meksikalı hikayesinin baş kişisi felipe rivera da gerçek bir kişiden alınan ilhamla yazılmıştır. bu kişinin adı ise joe rivers. böyle bir boksör gerçekten vardır ve kazandığı paralarla gerçekten de devrimci örgütleri desteklemiştir.

    not: yukarıdaki wikipedia bağlantısında joe rivers'ın yarı hint yarı ispanyol olduğu yazıyor ancak bu hatalı. kendisi bir meksika kızılderili'sidir.

    daha fazla jack london için:

    jack london - ateş yakmak
    jack london - bir kuzey macerası
    jack london - ölümcül dalgalar
    jack london - güneşe doğru
    jack london - deniz kurdu
    jack london - şampiyon
    jack london - kadın denen mucize
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap