30 entry daha
  • dogmatizmi, dinle ve bilhassa da islamla bağdaştıranlar pek çoktur.

    oysa dogmatizm insanda bir zihin halidir(state of mind).

    anlaşılması açısından dogmatizmi yüz puan üzerinden değerlendirelim: faraza bir şahsın yüz üzerinden yetmiş sekiz dogmatizm puanı aldığını düşünelim. bunun anlamı o kişi büyük ölçüde çevresince ona empoze edilen değer yargılarını körü körüne kabul etmektedir.

    bu kişi eğer,

    müslümansa, dogmatik bir müslümandır

    hristiyansa, dogmatik bir hristiyandır

    museviyse, dogmatik bir musevidir

    veya çağımızın en yaygın ve baskın dini olan "bilimsel pozitif paradigma"nın müminiyse, katı bir bilimperesttir. bu noktada pek çok kişinin totoloji halinde söylediği, "bilim, sorgulamayı gerektirir" vs. sözleri geçersizdir. zira o kişi bilimi maddeyi araştırmakta kullanılan bir yöntem olarak değil, katı bir dogma olarak benimsemiştir ve bulunduğu zihin hali başka türlüsüne kesinlikle izin vermemektedir.

    devrimizde müslümanları dogmatizm ile itham edenlerin neredeyse tamamı, başka dogmanın fanatikleridir. kendilerinin dogmalardan kurtulmuş olduğu iddiaları ise ham hayal ve bâtıl bir zandan öteye geçmez.

    dogmatizmi aşmak öyle herkesin başarabileceği bir iş değildir. jung'un dediği gibi "ışığı arıyorsan önce daha derin bir karanlığa düşersin". bir üst mertebe bilince çıkmak istiyorsan, önce içinde bulunduğun mertebenin antitezi ile veya bir başka deyimle şeytanı ile yüzleşmek ve onu başarıyla geçmek zorundasın. bir üst bilinç mertebesinin anahtarı o mertebenin şeytanının elindedir.

    bir kimse bilinç mertebelerinde yükseldikçe sayısız antitezi aşmış ve ardında bırakmış olur. her antitezi aştığında dogmatizmini bir parça kaybeder. aynı anda o kişideki evham dahi bir derece azalır.

    yolu tamamıyla aşan kimse(sırat-ı müstakim) sıfır dogma, sıfır fanatizm, sıfır evham dolayısıyla tam huzur aşamasına ulaşır. eğer bu kimse peygamber efendimize tâbî olanlardan değilse, seyri yüzeysel kalır ve ilahlık iddia eden bir deccal olarak tahakkuk eder.

    ancak şu son hükmü de eklemek zorundayım: islam dininin mensupları genel olarak diğer paradigmaların müminlerine göre dogmatizm seviyesi olarak biraz daha yüksekte kalmaktadırlar. bu da ne yazık ki gerçektir.
hesabın var mı? giriş yap