2330 entry daha
  • mö 6. yy. da thales'in demirleri çektiği için ruhu olduğunu düşündüğü mıknatıs sayesinde bugün amerika ve avusturalya kıtaları keşfedilmiştir.

    kutup yıldızı güney yarım küre'den gözükmez.
    orta çağ'daki gemiciler açık denizde yönlerini bulamayacakları korkusuyla güney tarafına geçmezlerdi dünya'nın. pek de fazla denizlerde açılmazlardı aynı şekilde.

    taa ki pusulanın icadı ile rahat rahat açılmalara başlamalarına dek.
    aslında pusula çin'de 2. yüzyılda bulunmuşken bunu kehanet gösteren bir güç değil de yön tayini maksatlı kullanmayı akıl etmeleri 8. yy. ı buluyor ve kullanılabilecek kadar mobilize etmeleri 11. yy. ı bulmuş ve onlardan öğrenen arap tücarlar vasıtasıyla da avrupa ülkelerinde yagınlaşması 13. yy. ı buluyor. sonrasında ise coğrafi keşifler başlar. tabii eş zamanalı gemicilik de gelişim gösterir. ilk keşiflerin denizcilikte iyi olan portekiz ve ispanyol kaptanlarından olması da şaşırtıcı değil bu bağlamda. tabii tüm bunlar sonucunda haritacılık da çığır açıyor.
    bunun doğal bir sonucu olarak ticaret yolları üstündeki osmanlı pek çok manada alçalmaya giderken avrupa ilerleyişe başlar.

    bu yeni akıma büyük avrupa devletlerinin hepsi 4 nala katılmaya çalışıyor. sonuçta köylü, asil ve işçi sınıfları haricinde zengin ve entelektüel zevklere sahip olan ciddi miktarda burjuva sınıfı meydana geliyor. bu arkadaşlar zamanla(15 ve 16. yy.) rönesans harektlerini(kültürel yeniden doğuş) başlatabileceklerdir.

    insanlık tarihi
329 entry daha
hesabın var mı? giriş yap