32 entry daha
  • jack london tarafından 1901 senesinde yazılıp 1902 senesinde yayımlanan bir öykü. orijinal adıyla "to build a fire".

    bu öykü yazıldıktan yedi sene sonra, 1908 yılında tekrardan kaleme alındı. o yıllarda jack london çoktan beyaz diş, deniz kurdu, demir ökçe, vahşetin çağrısı gibi birinci sınıf işlerini yayımlamıştı. yani artık karşımızda üslubu oturmuş bir jack london vardır (çevirmenin notlarından).

    haliyle öykünün bu yeni yorumu, jack london'ın hikayeciliğinin ve yeteneklerinin zaman içerisinde nasıl geliştiğini görebilmemiz adına güzel bir kaynak.

    kitapta toplamda üç hikaye bulunuyor ve bunlardan iki tanesi zaten aynı hikayenin farklı zamanlarda kaleme alınmış halleri. üçüncü hikayenin adı ise 1903 senesinde yazılan "yaşama azmi". bu öykü charles bunn adında birinin başından geçen bir olaydan yola çıkarak kurgulanmıştır. 1907 senesinde basılan bir başka öykü kitabı da adını bu öyküden almaktadır. bununla birlikte, o sıralar ölüm döşeğinde olan vladimir iliç lenin'in en sevdiği öykülerden biridir.

    "kuzey topraklarında insanların hareketlerine yön veren kurallardan biri 'asla tek başına yola çıkma' der." ve bize olan biteni anlatmaya başlar jack london. kitaptaki hikayelerden "ateş yakmak"ın ilk versiyonunda tom vincent isimli bir karakter üzerinden bize ters giden bir yolculuğun hikayesini anlatır. ancak bu hikayeler kitaba kronolojik olarak yerleştirilmemiştir. yani kitabın başındaki hikaye, aslında daha sonra tekrardan kaleme alınmış olan ikinci versiyondur. hikayenin ikinci versiyonunda ise baş kişinin adı silinir ve bazı detaylar değiştirilir. çevre, hava sıcaklığı, karakterin sahip olduğu teçhizat üzerinde de değişikliklere gidilir. jack london bu hikayenin sonunu da iki farklı biçimde kaleme almayı tercih eder.

    hikayenin ilk versiyonunda adı geçen "tom vincent bu kuralı birçok kez duymuş ve her seferinde kahkahalarla gülmüştü[r]; çünkü o hem kendine hem de kafasının ve ellerinin gücüne güvenin, iri kemikli ve bol adaleli, dalyan gibi bir genç[tir]". bildiğiniz üzere, jack london güçlü ve mahir erkeklerin hikayelerini anlatmayı sever. zaten kitapta "bir erkek yalnız yolculuk da edebilmeli" ve "o bir erkekti, her şeyin efendisiydi" gibi söylemlerde bulunur. özetle diyebiliriz ki bu kitapta da yine oldukça maskulen karakterler vardır.

    kitaptaki bütün hikayelerin temelinde doğa ile insan arasında mücadele işlenir. az önce demiştim; jack london iddialı, kendinden emin ve erkeksi karakterler kurgulamayı seven bir yazardır. bu üç öyküde de baş kişiler doğa ile mücadele eden, bazen onu küçümseyen ve yine onun tarafından şiddetli bir şekilde cezalandırılan erkeklerdir. bu yüzden kitabın mesajı oldukça nettir; doğa ile inatlaşmak felaket getirir. ayrıca bazen her şeyi kitabına uygun yaparsak dahi kötü talihin de etkisiyle avantajlı olduğumuz her senaryoda saniyeler içerisinde dezavantajlı duruma düşebiliriz.

    jack london'ın karakteristik işlerinden biridir. okunmasını tavsiye ederim.

    daha fazla jack london için:

    jack london - bir kuzey macerası
    jack london - ölümcül dalgalar
    jack london - güneşe doğru
    jack london - deniz kurdu
    jack london - şampiyon
    jack london - kadın denen mucize
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap